Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Barroso naar Goldman Sachs

Share

We bellen met Vicky Cann van CEO over de overstap van Europees Commissie-voorzitter José Manuel Barroso naar Goldman Sachs.

“De overstap naar Goldman Sachs is een schending van Artikel 245 van het EU Verdrag dat zegt dat leden van de Commissie ‘eerlijk en kies’ moeten zijn in het aanvaarden van bepaalde functies.”

Vicky Cann: “De VSA veroordeelde Goldman Sachs tot een boete van 5 miljard dollar voor het verlenen van de slechte hypothecaire kredieten die leidden tot de financiële crisis van 2007/2008. Goldman speelt ook een actieve rol bij het lobbyen van de financiële sector tegen voorstellen die de financiële sector willen reguleren om de EU te behoeden voor een nieuwe crisis. Goldman Sachs speelde ook een rol bij het vervalsen van de rekeningen toen het land lid van de Eurozone wilde worden.”

Een on-line petitie HIER roept de huidige Commissie-voorzitter Juncker op om overstappen zoals die van Barrosso in te perken en beter te controleren.

Er zijn regels die de draaideur van EU-commissarissen naar de private sector moeten inperken, maar die zijn slechts geldig tot 18 maanden na het einde van het mandaat. Voor EU-parlementsleden zijn er geen regels, en voor een overstap in omgekeerde richting vanuit de financiële sector naar een EU-mandaat al evenmin.  CEO vindt dat de sperperiode voor EU-commissarissen tot 3 jaar verlengd moet worden en voor een commissievoorzitter eventueel tot 5 jaar. Het probleem is echter dat het de mensen zijn die nu profiteren van de draaideur, die de uitbreiding van de sperperiode zouden moeten goedkeuren. Vicky Cann heeft het over het probleem van ‘de kalkoenen die voor kerstmis moeten stemmen’.

“Aangezien de overstap een schending is van Artikel 45 kan de Raad beslissen op het pensioen van Barrosso te schrappen. De scherpe reactie van Frankrijk was toch opvallen. De komende maanden zal blijken of de verontwaardiging echt was. ”

Het is opvallend hoe Eurosceptische politici er in deze zaak het zwijgen toe deden. De aankondiging van de overstap van Barroso op 8 juli was  Sander Loones van N-VA geen tweet waard.

Behalve Barroso kregen ook Karel De Gucht en Nelie Kroes onmiddellijk na het aflopen van de sperperiode een bestuursmandaat bij multinationals die ze tot anderhalf jaar daarvoor moesten reguleren (resp. ArcelorMittal en Uber). Hoeveel de jobs hen opleveren zal waarschijnlijk pas over minstens een jaar bekend worden, na de publicatie van de jaarverslagen.

 

1 Comment on “Barroso naar Goldman Sachs”

 1. #1 grrrr001
  on Sep 25th, 2016 at 9:05 pm

  @MalmstromEU 24/09/2016
  At #FAC #EUtrade – unanimous support for #CETA, EU/Canada deal. Commission working on ways
  to address outstanding concerns together w Canada

  Wij als burgerbevolking willen eindelijk een stem kunnen uitbrengen of we ja dan nee zouden willen toetreden tot
  dat europa met de illigaal verblijvende onverkozen euro bureaukraten in Belgie.
  https://www.rt.com/news/360477-barroso-eu-drug-cartel-goldman/

  vele van die euro bureaukraten die voor rekening multinationals banken en corrupte magistratuur op de loonlijst staan en de belangen van de burgerbevolking te verkrachten.

Leave a Comment