Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Distributienettarieven gelijk? Peter Vanvelthoven

Share

De Eandis-deal met China sprong vorige week af omdat de Antwerpse intercommunale Imea niet wilde weten van verhoogde distributietarieven voor haar klanten. Die verhoging zou er onvermijdelijk moeten komen nadat Imea en de 6 andere lokale intercommunales zouden opgaan in Eandis. Die fusie was dan weer een voorwaarde om de Eandis-deal te laten doorgaan.

Na ons gesprek over het gat in de begroting vragen we  aan Peter Vanvelthoven, burgemeester van Lommel en ooit nog voorzitter van energie-intercommunale Infrax, of een gelijkschakeling van de distributietarieven over gans Vlaanderen wel zo fair is als ze lijkt. De kosten voor een netwerk in een verstedelijkt gebied zoals Antwerpen, Gent of Brussel liggen lager dan in landelijk gebied of een wijdverkavelde voorstad. Een gelijkschakeling zou er dus op neerkomen dat Antwerpen de verkavelingsdrift en lintbebouwing subsidieert.

Vanvelthoven: “Ik ben voorstander van misschien niet helemaal gelijke maar toch gelijkaardige tarieven voor gans het land. Iedereen betaalt ook hetzelfde om te telefoneren, dus waarom anders voor water of elektriciteit.  Ik pleit voor een solidariteit tussen de gebieden met verschillende netwerkkosten. Anderzijds besef ik ook wel dat de mensen die buiten de steden wonen, kunnen bijdragen tot de voorzieningen die de steden leveren en die gebruikt worden door hen die er niet wonen. Daar moet ook over nagedacht worden.”

0 Comments on “Distributienettarieven gelijk? Peter Vanvelthoven”

Leave a Comment