Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Lege parlementszetels voor de blanco stemmers?

Share

Nog twee jaar tot de volgende verkiezingen maar de kieskoorts is er al. In de marge is er ook een debat over wat er moet gebeuren met de blanco stemmen. Paul Schietekat (ex Vivant, en LDD) pleit ervoor om de blanco stem ook effectief – lege – zetels toe te kennen.

De blanco stemmen worden nu verdeeld over de partijen maar  “bij de vorige verkiezingen haalde het aantal blanco stemmen ruim de kiesdrempel van de 5%, en toch werd er geen rekening mee gehouden in de zetelverdeling”, aldus Schietekat. “ Toen ik zelf politiek actief was heb ik gezien dat veel verkozenen gewoon opvulling zijn en geen toegevoegde waarde bieden. Het politiek establishment moet ge-downsized worden als de burger het signaal geeft dat het met minder politici kan. Dit zou kosten uitsparen op politieke mandatarissen en medewerkers maar ook een grote besparing opleveren aan partijdotaties.”
“Toevallig vandaag zeggen kamervoorzitters Bracke en Peumans juist hetzelfde. Het is wel spijtig dat hun politieke fractie, die de grootste van het land is, de beslissing wil overhevelen tot na de verkiezingen van 2018 en zichzelf dus verder wil blijven bedienen met dotaties. De kamervoorzitters verschuilen zich achter het argument dat dit moet gebeuren in het kader van een nieuwe staatshervorming, maar dit is een drogreden, want er is alleen een aanpassing nodig van de huidige kieswet om dit nu al te laten gebeuren.”

N-VA euro-parlementslid Van Bossuyt pleit er ondertussen voor om de Britse zetels in het Europees parlement leeg te laten na de Brexit.
“Het is heel mooi dat ze dat zo poneert, maar ze bazuint dit uit met veel kabaal terwijl ze weet dat dit ze dit op Europees vlak niet gedaan krijgt. In België zou haar partij dit wél gemakkelijk kunnen doorvoeren, nog vóór 2018, maar die heeft het lef niet om het te doen. Spijtig en schijnheilig”, aldus Schietekat.

0 Comments on “Lege parlementszetels voor de blanco stemmers?”

Leave a Comment