Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De idealen van Rojava en de rol van vrouwen

Share

Interview met Gulbahar Hassan over de idealen van Rojava, het Westelijke deel van Koerdistan in het huidige Syrie. De strijd voor een Rojava dat zelfstandig is in een democratisch Syrie en de hernieuwde maatschappelijke rol van de vrouwen daarin. 

Gulbahar vertelt in het Kurmanji (vertaling Lilav) over de sociale revolutie in de praktijk. Het systeem van raden met een co-voorzitterschap man/vrouw, waar het beslissingsrecht van onderop naar boven werkt.  In de raden is een percentage van 40% minimum vertegenwoordiging voor vrouwen verplicht.  De vrouwenraad overstijgt het Koerdische, ze biedt ook ondersteuning aan niet koerdische vrouwen in de regio.  Zo is het nieuw dat een vrouw bijvoorbeeld een klacht kan indienen, wanneer haar rechten niet worden gerespecteerd. Voor vrouwen voor wie het minder evident is om voor hun rechten op te komen, wordt er dan bijvoorbeeld eerst met de familie gepraat om te proberen op deze manier het probleem op te lossen  Uiteindelijk moet er een mentaliteitswijziging komen. Door opvoeding en onderricht in jineoloji krijgt de vrouw meer inzicht. Hun ideologische leider Ocalan stelt ook dat de vrouw de ruggengraad is van de gemeenschap. Als de vrouw niet vrij is kan ook de gemeenschap dat niet zijn.

PlayPlay

0 Comments on “De idealen van Rojava en de rol van vrouwen”

Leave a Comment