Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Kaaimuurvernieuwing Nieuw Zuid, een stand van zaken

Share

Op 28 februari 2016 daverden de zuidelijke wijken eventjes. Niet door een aardbeving, maar door  het opblazen van een deel van de oude kaaimuur aan Antwerpen zuid.
Op 29 april, om 18 uur, wordt het volgend deel van de oude muur opgeblazen, en op 27 mei volgt het derde van de vijf zuidelijke delen kaaimuur.

De werken kaderen in de heraanleg van de 6,7 km verouderde Antwerpse Scheldekaaien, een deel van het Sigmaplan. Niet alleen zijn die muren aan vernieuwing toe, er moet ook een hogere bijkomende muur (‘waterkering’) komen om het overstromingsrisico te voorkomen.

Waterwegen en Zeekanaal, een gewestelijke administratie, neemt de werken aan de kaaimuur en kering voor haar rekening, de stad is verantwoordelijk voor wat er eventueel nog verder gebeurt met de zogenaamde publieke ruimte.

Sarah Verhaegen van de Waterwegen en Zeekanaal geeft tekst en uitleg. “Er was geen schade, maar de explosies hebben vorig jaar wel onrust veroorzaakt. We hebben nu meer gecommuniceerd, en onze aannemer heeft zijn techniek ook aangepast.”

De werken op Nieuw Zuid zouden tegen 2020 afgerond moeten zijn. Ook in het zuidelijke deel van centraal Antwerpen, ter hoogte van het Zuid en Sint Andries, zijn de kaaimuurwerken al begonnen, maar daar moet de muur niet worden afgebroken. In juni begint de stad daar met de bovenbouw. Meer in het noorden, aan de oude  droogdokken, starten de werken in mei. Daar zullen de werken duren tot 2025.

Links:
Uitzending over de heraanleg van de kaaien/ gesprek met Schepen Rob Van de Velde, december 2014
– Website Sigmaplan
– Site Waterwegen en Zeekanaal

1 Comment on “Kaaimuurvernieuwing Nieuw Zuid, een stand van zaken”

  1. #1 DrDog
    on Apr 29th, 2017 at 5:52 pm

    GEWELDIG!
    (citaat): Niet alleen zijn die muren aan vernieuwing toe, er moet ook een hogere bijkomende muur (‘waterkering’) komen om het overstromingsrisico te overstromingen te voorkomen.

Leave a Comment