Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Toch geen Knip in de Voetgangerstunnel

Share

De afgelopen weken circuleerden er persberichten van haven en stad waarin gemeld werd dat de Antwerpse Sint-Annatunnel, beter bekend als de Voetgangerstunnel,  vanaf 1 juli voor anderhalf jaar zou gesloten worden voor onderhoudswerken.
Loos alarm zo blijkt ….

De berichten over de sluiting van de voetgangerstunnel kwamen  kwamen er als  á propos bij het nieuw dat vanaf 1 juli een veerdienst zou starten tussen de scheldeoevers. (‘gratis!’)

We contacteerden het perscontact dat vermeld stond in het bericht dat de haven op haar website had gezet maar daar was men van niets op de hoogte en  werden we doorverwezen naar enerzijds de Vlaamse administratie en anderzijds de Antwerpse schepenen Kennis of Van Peel. De werken aan de tunnel vallen onder de bevoegdheid van het Agentschap Wegen en Verkeer terwijl de overzet door de stad georganiseerd wordt.
Ondertussen had de haven website aangepast: het perscontact was verdwenen en niets meer over de sluiting van de Voetgangerstunnel. Ook de meldingen door de stad over de sluiting van de Voetgangerstunnel waren niet terug te vinden.

We bellen met Jef Schoenmaekers van het Agentschap Wegen en Verkeer over de zaak. Hij bevestigt dat de tunnel inderdaad niet sluit op 1 juli. Er zullen wel werken gebeuren maar die zijn voor volgend jaar.

Het gaat over de aanpassing van de liften en roltrappen. Vanaf begin 2018 worden de liften grondig gerenoveerd met nieuwe machinekamer en -aandrijving. Ook de binnenkant van de liftkooi wordt vernieuwd. De lifte zijn beschermd  erfgoed en zullen hun art-déco uitzicht behouden.  De renovatie is nodig om de liften bedrijfszekerder te maken. Bij pannes de afgelopen jaren werd het van langs om moeilijker om reservestukken te vinden.
De renovatie van de roltrappen zal eind 2018 of begin 2019 starten en is vooral nodig om de veiligheid te verhogen. Momenteel zijn de spleten tussen de houten latten van de treden te groot.

De toegangkelijkheid tot de voetgangerstunnel zal dus verminderen maar de tunnel zelf zal op geen enkel moment volledig afgesloten worden.

De inzet van het veer was wel degelijk voorzien naar aanleiding van de werken aan de tunnel. De stad besliste echter om ondanks het uitstel van de werken het opstarten van de bootverbinding tussen de oevers toch te laten doorgaan.  We contacteerden het kabinet Mobiliteit voor een gesprek over het veer. Schepen Koen Kennis zou terug met ons contact opnemen maar deed dat uiteindelijk niet…

Links:
-(aangepast) persbericht Haven
Perbericht stad

0 Comments on “Toch geen Knip in de Voetgangerstunnel”

Leave a Comment