Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De kracht van symbolen: de zwartgelakte nagels van de Vlaamse leeuw

Share

Deze week ontstond er wat tumult op een sociaal medium nadat een  politicus een Vlaamse leeuw met zwarte tong en nagels had uitgehangen, dus niet de officiële Vlaamse leeuw.
Hangt er een bruin geurtje aan de zwartgelakte leeuw? Of is de officiële leeuw die van de valse Vlamingen?
We bellen Frank Seberechts, departementshoofd Onderzoek bij het ADVN.

De officiële Vlaamse leeuw is de leeuw van heel Vlaanderen van uiterst links tot uiterst rechts, of men daar nu blij mee is of niet.

Frank Seberechts: “De officiële vlag van Vlaanderen heeft rode klauwen en een rode tong. Die is in ’73 goedgekeurd door de Raad van de Nederlandse Cultuurgemeenschap een in’85 als vlag van de Vlaamse Gemeenschap.
Maar de ‘militante’ Vlaamse beweging heeft dat nooit aanvaard en altijd de egaal zwarte leeuw gebruikt. De officiële Vlaamse leeuw werd gezien als een Belgische toegeving aan Vlaanderen en een Vlaamse toegeving aan België omdat met het rood de drie kleuren van de Belgische vlag in de officiële Vlaamse vlag zitten.”

“De officiële leeuwenvlag dateert van 1973 maar het is overdreven om het een uitvindsel te noemen want de vlag is geïnspireerd op het wapen van de graven van Vlaanderen uit de middeleeuwen. Dat was een  leeuw met rode tong en klauwen. ”

Maar vinden alle flaminganten dan dat die volledig zwarte leeuw de enig echte is?

Frank Seberechts: “Iedereen die in de Vlaamse beweging aktoef is zal tevreden zijn dat aan het stadhuis de officiele Vlaamse leeuw hangt. Maar zij die het Belgisch kader helemaal verwerpen zijn eerder geneigd om zich aan de zwarte leeuw te houden. Ik denkt niet dat er over een echte ruzie kan gesproken worden maar dat het eerder over interesse en tendenzen gaat. De officiële Vlaamse vlag  is trouwens een verwezenlijking  van het VU parlementslid Evrard Raskin. “

Is de zwarte leeuw dan niet die van de (extreme) rechterzijde?
Frank Seberechts: “Op een bepaald ogenblik was de Vlaamse leeuw gekaapt door extreem rechts. Vóór en tijdens de oorlog, maar ook de voorbije decennia door het Vlaams Blok. En dat werd door de tegenstanders dan ook zo uitgespeeld. Maar dat punt zijn we toch een beetje voorbij en de zwarte leeuw is dus vooral een symbool van de ‘militante’ beweging. Ik heb trouwens zelf ook een zwarte leeuwenvlag maar heb geen enkele moeite met de driekleurige vlag. Ik heb twee vlaggen gekregen en dat waren toevallig alle twee zwarte leeuwen. ”

De vlag van de militante fractie, maar is dat dan de vlag van de rechterzijde?
Frank Seberechts: “Daar situeert zich de meerderheid van de Vlaamse beweging. Maar er zijn militanten ter linkerzijde en die gebruiken waarschijnlijk ook eerder de volledige zwarte leeuw. Ik heb soms de indruk dat men dat allemaal nogal gemakkelijk in hokjes duwt terwijl het niet eenduidig is. De officiële Vlaamse leeuw is de leeuw van heel Vlaanderen van uiterst links tot uiterst rechts, of men daar nu blij mee is of niet.”

0 Comments on “De kracht van symbolen: de zwartgelakte nagels van de Vlaamse leeuw”

Leave a Comment