Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Inzet van de Tempelberg-troubles: niet veiligheid maar souvereiniteit

Share

We hebben het met Amir Haberkorn van Een Andere Joodse Stem (EAJS) over de toestand op de Tempelberg in Jerusalem.

Die site ligt in Oost-Jerusalem dat sedert 1967 door Israël bezet wordt, maar in een deal met Jordanie werd afgesproken dat Jordanië jurisdictie kreeg over de site.
Amir Haberkorn: “Wat Israël doet is tegen de akkoorden die het afsloot met Jordanië dat de site beheert. Nu trekt  Israël de wetgevende macht over de Tempelberg naar zich toe door te bepalen wie toegang krijgt en wie niet, wat onaanvaardnaar is voor de moslims.”

Als verantwoording voor  de controles en gedeeltelijk blokkade van de Tempelberg  verwijst het regime van Tel Aviv naar de recente aanval tegen Israëlische soldaten op de Tempelberg door Palestijnen. Is dat dan niet relevant?
Haberkorn: “Jazeker, maar alles is relevant en het probleem zit veel dieper. Dit is het resultaat van de constante en onophoudelijke bezetting door Israël. Na 1967 is Israel gewoon verder gegaan met het uitdrijven van Palestijnen. Ik laat me niet uit over de startegieën die de Palestijnen moeten gebruiken maar het is correct om de aanval tegen de Israelische militairen zien als verzet tegen een bezettingsmacht.  De Palestijnen ondergaan dagdagelijkse vernederingen, dus dat er regelmatig aanslagen gebeuren is dan toch niet verrasend. Maar het (geweld) brengt de vredelievende oplossing wel verder in het gedrang.”

De acties van regering Netanyahu gebeuren onder invloed van de  extremistische Jewish Home/ Joods Huis  partij van de Isrealische regeringscoalitie.
Haberkorn: “Dat is een blok van religieuse fundamentalisten en nationalisten. Tot 30 jaar geleden was dat gedachtengoed een kleine stroming. ”
“We willen geen parallellen trekken met de jaren 30 want zo’n vergelijking is een soort legitimering van wat toen gebeurd is. ”
“De rechts-nationalistische, pre-fascistische, familie bestaat overal. Kijk maar naar Indië. Premier Modi is zeer rechts nationalistisch en voert een verschrikkelijk beleid tegenover de moslims en een neo-liberale politiek. Er is een nieuwe blokvorming wereldwijd aan de gang. Het Vlaams Belang is een zeer racistische organisatie en vormt toch een blok met het Israëlisch regime; ook de N-VA sympathiseert absoluut.”

Amir Haberkorn: “Ook binnen de Joodse gemeenschap is er een polarisering . Mmaar er is  een grote kritische groep die zich niet durft te uiten. We zijn zelf verrast van de sympathie die we krijgen in de Joodse gemeenschap. Anderzijds heb je dus inderdaad Joods Actueel (het blad van het entourage van Michaël Freilich, nvdr)   dat de spreekbuis is van de Israëlisch ambassade in Antwerpen.”
“We hebben contacten met buitenlandse kritische Joodse organisaties zoals Jewish Voice for Peace in de VSA en andere organisaties in Europa. We zijn bezig met het creëren van een eenheid binnen die organisaties om als één Joodse stem te kunnen naar voren treden om te laten horen dat er geen eenheidsdenken heerst ter ondersteuning van Israël.”

We beginnen het gesprek met de vraag wat de betekenis is van de Tempelberg…

Links:
– Gesprek met en over anti-zionistische Joden van Neturei Karta (2006)
– Gesprek met Sydney Levy, van Jewish Voice for Peace (2014)
Yehuda Shaul van Breaking the Silence (2014)

0 Comments on “Inzet van de Tempelberg-troubles: niet veiligheid maar souvereiniteit”

Leave a Comment