Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Bomenkap Charlottalei gaat (even) niet door

Share

Op zaterdag 26 augustus zouden 50 kastanjelaars in de Charlottalei gekapt worden maar dat gaat voorlopig niet door. De kap werd op het allerlaatste moment tegengehouden door de buurtbewoners via een kortgeding. De zaak is echter niet van de baan want het gaat over een opschorting van 10 dagen, niet over een definitief verbod. Districtsvoorzitter Paul Cordy liet al weten niet geneigd te zijn om de plannen aan te passen.

“De stad zei dat de bomen weg moesten omdat ze oud en ziek waren en in eerste instantie geloofde ik dat.” zegt Kristien Dirkx die in de Charlottalei woont.  “Maar toen hoorden we van experts dat de meeste bomen helemaal niet ziek waren en weg moesten voor de heraanleg. Dat werd ook toegegeven door (districts) schepen Tom Van den Borne (Groen). Het is wel zo dat de boomwortels bij de graafwerken kunnen beschadigd worden waardoor de stabiliteit van de bomen niet kan gegarandeerd worden.

“Omdat we tegen het vernietigen van de bomen zijn reageert districtsburgemeester Paul Cordy (N-VA) nu dat we tegen veilig verkeer zijn. Maar we hebben voorgesteld de heraanleg op een veilige manier te laten gebeuren door de ventwegen anders te gebruiken.”

“Dit gaat over veel meer dan onze straat.”

” Er zijn ook manieren om de wortels niet te beschadigen bij de heraanleg maar volgens het district kost dat teveel. De jonge bomen die in de plaats zouden komen van de oude hebben niet dezelfde luchtzuiverende capaciteit. De verwachting is dat de luchtvervuiling door auto’s in de toekomst zal afnemen, dus de eerstkomende decennia zijn cruciaal en daarom is het belangrijk dat de grote bomen blijven.”

” Gisteren is de kap dan op het allerlaatste moment tegengehouden, we hebben 10 dagen uitstel gekregen.  In die 10 dagen kan het disctrict nadenken over wat het best is voor de burger en we willen ook verder overleggen met hen zodat we samen tot de beste oplossing kunnen komen. De reactie van Cordy is echter niet hoopgevend want hij zei dat hij gewoon 10 dagen ging wachten en dan zou kappen. We zullen ons dossier dus verder uitbouwen, door bijkomende expertises en altenatieven eraan toe te voegen. Ons dossier wordt zodanig goed dat we juridisch zullen doorgaan  als er geen rekening mee gehouden wordt.”

” Dit gaat echter over meer dan onze straat. We willen een bewustzijn creëren rond het kappen van bomen. Gezonde grote bomen zijn essentieel voor burger en stad. Iedereen die verontwaardigd is over, bijvoorbeeld, de kap van de bomen aan de leien vragen we om ons te steunen.”

Links:
Filmpje en wetenschappelijk Artikel over impact bomen op omgeving
– Paul Cordy op Cumuleo

0 Comments on “Bomenkap Charlottalei gaat (even) niet door”

Leave a Comment