Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

België oefent haar kernwapens

Share

Eind oktober werd getest of de in België opgeslagen kernwapens kunnen gebruikt worden. De oefening geveurde in NAVO kader door het Belgisch leger, maar ook met Oost-Europese deelnemers uit Tsjechië en Polen. De oefeningen zijn in schending met het non -proliferatieverdrag.  Pieter Teirlinck van Nobelprijswinnaar Vrede legt uit.

“De spanningen worden op de spits gedreven. Rusland is zeer misnoegd met de continue uitbreiding naar het oosten van de NAVO. De Russen provoceren maar onderschat de NAVO niet, er is veel propaganda. In het Westen werd aangekondigd dat de Russen manoeuvers zouden houden met  100.000 soldaten. Uiteindelijk bleken het er 13.000 te zijn terwijl de NAVO zelf in Zweden manoeuvers hield met 20.000 soldaten. NAVO baas Stoltenberg vraagt meer openheid aan de Russen maar terzelfdertijd probeert NAVO al zijn aktiviteiten voor de eigen bevolking geheim te houden.”

Ondertussen werd er een nieuw VN-verdrag ondertekend voor de afbouw van de kernarsenalen. België heeft actief meegewerkt aan de boycott van het verdrag door de kernmachten, inclusief Noord-Korea.

ICAN, het collectief dat ijvert voor de afbouw van kernwapens kreeg dit jaar de Nobelprijs voor de vrede. Vrede en Pax-Christi Vlaanderen zijn partners van ICAN. Minister van buitenlandse zaken Didier Reynders die de vorige jaren steevast de Nobel-laureaten via Twitter feliciteerde vergat dit jaar blijkbaar hetzelfde te doen.

 

 

0 Comments on “België oefent haar kernwapens”

Leave a Comment