Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Cinema Forum toch te redden?- Brederodestraat

Share

De Brederodestraat huisde ooit cinema Forum. In 1974 werd het complex omgebouwd tot supermarkt Anthonis (nu Delhaize)  maar de gevel getuigt nog altijd van een meer roemrijk verleden.

Een projectontwikkelaar wil 69 appertementen bouwen op de site en daarvoor zouden de zaal en de monumentale gevel moeten verdwijnen. De vierde bouwaanvraag ligt momenteel op tafel.

Joris Giebens (Groen) nam het dossier in handen op de  gemeenteraad:
“Er bestaat geen twijfel over dat de gevel technisch te behouden is. Er is wel een meerkost. Maar als je die kost uitmiddelt over de grootte van het project is dit een meerkost die moet gedragen kunnen worden.”

“Ooit waren er 100 cinemazalen in Antwerpen. Forum in de Brederodestraat is één van de laatste 5 zalen die nog niet afgebroken is.”

“Het zou spijtig zijn moest de zaal zelf verdwijnen, die is behoorlijk intact. Het moet mogelijk zijn om een functie aan die zaal te geven. Dat niet zijn commerciële cinema maar ik denkt dat er altijd een markt zijn voor cinemazalen, ook buiten het commercieel circuit.”

“Op de Tunnelplaast heeft Van de Velde het geluk gehad een vergunning te kunnen afleveren zonder dat die aangevochten werd. Dat kwam doordat er weinig mensen in de buurt woonden. Op andere plekken waar de buurtbewoners op de zaak zitten kan hij dat niet doen.”

“Ik hoop dat de aanvraag voor de afbraak van cinema Forum pas na het vertrek van Rob Van de Velde op het schepencollege zal komen en dat CD&V en VLD voor het erfgoed van de stad zullen kiezen. Hij is schepen van Stadsontwikkeling maar ook schepen voor Onroerend Erfgoed. De afgelopen vijf jaar was hij niet in staat om een evenwicht te vinden tussen die twee verantwoordelijkheden.”

De buurtbewoners hebben een ‘redcinemaforum‘ pagina gestart  waar ze oproepen om per e-mail een bezwaar te sturen naar de stad. Dat kan tot eind maart.

Links:
Bouwtechnisch verslag (50MB!) door architect projectontwikkelaar
Volledig dossier bouwaanvraag
Red Cinema Forum, facebook
Bezwaarschrift (60kB)

 

Bouwtechnisch verslag Boden architecten, p52

Besluit Ingenieur Stad Antwerpen

0 Comments on “Cinema Forum toch te redden?- Brederodestraat”

Leave a Comment