Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De Oekraïense oligarchie op zoek naar steun tegen Rusland

Share

Derek Monroe, onze man uit Chicago brengt verslag vanuit Kiev in Oekraïne over het 11de Kyiv Security Forum  (#ksf2018) dat er deze week doorging.

“Een keure van neo-conservatieven van over de ganse wereld komt af op deze conferentie die samengeroepen werd door   verschillende lokale stichtingen, zoals de Yatsenyuk Foundation van de voormalige eerste minister van Oekraïne, de Pinchuk Foundation van de gelijknamige oligarch; maar ook de conservatieve Amerikaanse Hudson Foundation. BBC correspondent David Eades was moderator. ”

“Dit is een poging van de elites van  Oekraïne om steun te krijgen van de  VS en de EU lidstaten waarbij Rusland als grote bedreiging wordt voorgesteld. Twee derden van de tussenkomsten gingen over Rusland. Het was een soort echokamer waar iedereen dezelfde mening toegedaan was. Zo sprak Jeffrey Gedmin, voormalig hoofd van Radio Free Europe, op de conferentie. Mijn vraag waarom iemand zijn organisatie, die mee verantwoordelijk is voor het verkopen van de oorlogen in Irak, Libië en Afghanistan,  zou geloven werd niet geapprecieerd en genegeerd.  Niemand vanuit het oostelijk deel van het land was aanwezig. Er hing een spanning in de lucht tijdens de toespraak van president Porosjenko die bijna een oproep was tot een wereldwijde jihad tegen Rusland en wanhopig overkwam.”

“Er werd een poging gedaan om een progressief beeld brengen van Oekraïne na vier jaar beleid dat niet echt veel resultaat heeft geboekt. Het land is nog altijd even corrupt. Er is wel wat economische vooruitgang zichtbaar in Kiëv, met  een zekere herleving van het toerisme. Maar er is een enorme exodus van jonge mensen aan de gang. In Polen alleen zitten er al anderhalf Oekraïners. De beste mensen vertrekken gewoon omdat het land hen geen normaal leven kan bieden.”

“Er zit een enorme hypocrisie in de boodschap die gebracht werd. Jatsenjoek geeft een indrukwekkende en goede toespraak over de waarden van de democratie, maar tezelfdertijd wordt de Turkse minister van binnenlandse uitgenodigd om op de eerste rij te zitten tijdens de speech. Die man is verantwoordelijk voor de arrestatie van 100.000 mensen in Turkije.”

“Het gebeuren, dat plaatsvond in het Hilton hotel, heeft geen enkele band met de dagdagelijkse realiteit van de Oekraïense bevolking. Het spijtige is dat niet naar de kern van het probleem gekeken werd. En de kern van het probleem is niet Poetin maar de concentratie van macht en rijkdom bij zeven of acht oligarchen.”

 

0 Comments on “De Oekraïense oligarchie op zoek naar steun tegen Rusland”

Leave a Comment