Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Erfgoeddag 2018: De doden van Borgerhout

Share

In april is het 125 jaar geleden dat er bij rellen aan ‘den Bougie’ 5 doden vielen. De rellen waren de druppel die de emmer liet overlopen: de strijd om het algemeen stemrecht werd beslecht in het voordeel van de talloze stakende arbeiders, het parlement moest plooien.

Op erfgoeddag wordt in Borgerhout de ‘ambras aan den Bougie’ herdacht met een tentoonstelling en een voorstelling van de feiten, bekeken door de bril van twee verschillende bronnen.

We spreken erover met Gerrit De Poortere (organisatie), Geert Janssens (Heemkundige kring van Borgerhout) en Hanne Buys (Federatie voor Marokkaanse Verenigingen)

In het eerste deel komt de geschiedenis van de staking en het algemeen stemrecht aan bod.

In deel 2 gaan we dieper in op de rol van het FMV bij de herdenking en staan we stil bij een andere recente strijd: het migrantenstemrecht bij gemeenteraadsverkiezingen. De procedure is eenvoudig maar te weinig gekend aldus Hanne Buys.

Het laatste deel dient als opwarmer: we spelen de Bloedige Ballade, een gelegenheidslied geschreven door Steven Boers (van o.m. Katastroof). We zetten ook nog wat praktische info op een rij en we sluiten af met de vijf namen van de mensen die stierven voor ons stemrecht.

22 april in het districthuis van Borgerhout (Moorkensplein 1) van 14u tot 18u.
Op het programma: tekst en uitleg door historicus Vincent Scheltiens, en een reenactment door o.m. acteur Dirk Tuypens, rapper MC Lily en schilder-zanger Steven Boers.

Radio Centraal zendt van 14u tot 18 uur live uit vanuit het districthuis van Borgerhout.

 

0 Comments on “Erfgoeddag 2018: De doden van Borgerhout”

Leave a Comment