Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Aanleg gecontesteerde parkings Zuiderdokken stilgelegd

Share

Aanleg van de ondergrondse parkings aan de gedempte Zuiderdokken (Vlaamse/Waalsekaai) werden onlangs stilgelegd. De directe aanleiding is een klacht van enkele buurtbewoners maar de  kern van het dossier is de bestemming van het gebied dat sedert 1979 staat ingekleurd als park maar al bijna 40 jaar vooral als gratis parking gebruikt wordt.

“Het Ruimtelijk UitvoeringsPlan werd onwettig verklaard maar de stad baseert er zich wel nog op om de parkings aangelegd te krijgen.”

Met de ondergrondse parkings wordt het aantal parkeerplaatsen aan de Zuiderdokken uitgebreid van 1540 tot 2000. Er worden ook 300 ondergrondse plaatsen voorzien voor fietsen, wat doet vermoeden dat bovengrondse fietstalling niet voorzien, of zelfs verboden, zal worden.

We bellen met Tom Cochez van Apache die het dossier opvolgt. “Het nieuw RUP binnenstad maakt van de Zuiderdokken ‘publiek domein’. In 2013 hebben een aantal (andere) buurtbewoners het RUP succesvol aangevochten omdat er geen goede Milieu Effecten Rapportering (MER) was gebeurd. Het RUP werd door de Raad van State ongeldig verklaard, maar het is niet vernietigd aangezien de stad na de uitspraak een deal sloot met de klagende buurtbewoners. ”

“Het RUP werd onwettig verklaard maar de stad baseert er zich wel nog op om de parkings aangelegd te krijgen.In het RUP staat ‘publiek domein’beschreven als een multifunctionele, sociale,  zone waar naaast groen ook sport- en spelfuncties centraal staan. Dat valt niet echt te lezen als een ondergrondse parking. De stad heeft dan twee kunstgrepen toegepast om de parkings toch aan te leggen. Ten eerste blijft de stad formeel eigenaar. Q-Park krijgt de-facto controle over het gebied voor lange periode via een erfpacht/opstal regeling. Verder wordt de zaak voorgesteld alsof de aanleg van de parkings een onderdeel zouden zijn van de aanleg van een park erboven.”

“De aktiegroep Open Zuid Open wil vooral voorkomen dat er een precedent wordt geschapen want als de aanleg doorgaat, dan betekent dit dat onder elke als publike domein ingekleurde ruimte een parking kan aangelegd worden. “

0 Comments on “Aanleg gecontesteerde parkings Zuiderdokken stilgelegd”

Leave a Comment