Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De Wever belooft Loemoembastraat te laten onderzoeken

Share

foto: GaHetNa.nl via wikipedia

Burgemeester Bart De Wever belooft het hernoemen van een Antwerpse straat naar de vermoorde nationalistische Congolese premier Patrice Loemoemba te laten onderzoeken door de Straatnamencommissie. De vraag zelf kwam er op de gemeenteraad van juni met een motie ingediend door de democratische oppositie. Het Blok verliet de raad toen de motie ter tafel kwam.

De motie zelf werd echter verworpen door de meerderheid zonder een duidelijke verantwoording. Axel Polis van de kleine Open-VLD fractie was de enige van de meerderheid die over de zaak het woord nam. Daarbij nam hij grotendeels de argumentatie over van de indieners van de motie. Verder had hij het over de nood aan een ‘breed debat’, zonder echter aan te geven wat hij daar mee bedoelde. Burgemeester De Wever merkte op dat volgens de administratieve regels een persoon naar wie een straat vernoemd wordt ‘een band moet hebben met de stad’.

Het lijkt erop dat de Antwerpse meerderheid van de N-VA, CD&V en Open-VLD en het Blok geen afstand willen nemen van het Belgisch koloniaal verleden, maar dat niet willen gezegd hebben.  Door zijn belofte te houden kan de burgemeester het tegendeel bewijzen …

0 Comments on “De Wever belooft Loemoembastraat te laten onderzoeken”

Leave a Comment