Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Censuur in de VS en het verlangen van Canada naar een Trump

Share

twitter- schermafbeelding

We bellen met onze VS-correspondent in Chicago Derek Monroe. Eerst hebben we het over de censuur die toeslaat in de VS, niet alleen door de overheid maar (ook) door de bedrijven die mediaplatformen uitbaten (Facebook, Google, Apple …).

Twee weken geleden kwam Facebook onder vuur omdat het een holocaustontkenner niet blokkeerde. Een korte tijd later werd Infowars van Alex Jones dan weer wél van Facebook gehaald. Infowars specialiseert zich in samenzweringstheoriën. Zo stelt Jones dat de overheid achter de aanslagen van 11 september 2011 zat en dat de slachtpartij van Sandy Hook, waarbij 26 doden vielen, nooit plaatsvond.

Een deel van de linkerzijde juichte, maar niet lang. Kort daarna begon Facebook linkse activisten te verbannen. Zoals bijvoorbeeld ‘The Resisters’, die een actie planden tegen een nieuwe optocht van neo-nazi’s.  Facebook verklaarde dat ze mogelijks door de Russische overheid opgezet of gesteund zouden zijn.

“Interesting how sneakily the conversation about First Amendment rights of our constitution is being replaced with Terms and Conditions.

Derek Monroe was onlangs in Canada. De handelsoorlog die Trump startte tegen Canada kwam voor de Canadezen als een verrassing. Maar er is vooral ongenoegen over Justin Trudeau. Volgens Monroe zien veel Canadezen uit de lagere- en middenklasse een Canadese versie van Trump wel zitten.

Ondertussen gaat het slecht tussen Canada en Saoedi-Arabië nadat minister Chrystia Freeland op twitter protesteerde tegen de arrestatie van Samar Badawi, die opkomt voor vrouwenrechten in dat land. Kort daarna verscheen een tweet op @Infografic_ksa die suggereerde dat Canada een terreuraanslag tegen de CN toren in Toronto kon verwachten als ze zich nog zouden moeien met andermans zaken. Ondertussen werd de twitter-account geschrapt.

0 Comments on “Censuur in de VS en het verlangen van Canada naar een Trump”

Leave a Comment