Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De voetafdruk van de Antwerpse skipiste

Share

twitter- schermafbeelding

Op 2 augustus, toen de temperatuur piekte boven 30 graden,  maakte de stad Antwerpen reclame op Twitter voor een overdekte skipiste. We vroegen hoeveel stroom de piste jaarlijks verbruikt.

Vandaag liet de stad weten dat de piste jaarlijks 2 GigaWattuur   verbruikt. Het complex is geïsoleerd met 20 cm PIR.  Er zijn intenties om energie te besparen door installatie van zonnepanelen en via het gebruik van de restwarmte van de ISVAG verbrandingsoven om de sneeuwlaag te koelen.

Als we ervan uitgaan dat bijkomende stroom geproduceerd wordt door gascentrales die bijna 500kg CO2 uitstoten per MegaWattuur, dan veroorzaakt de Antwerpse skipiste een  jaarlijkse uitstoot van bijna 1000 ton CO2, evenveel als ongeveer 100 inwoners. (België genereert jaarlijks bijna 9 ton CO2 per inwoner.)

De grotere piste in Doebai zou slechts  de helft aan stroom verbruiken. Of dat klopt valt te bevestigen, aangezien de cijfers op het internet allemaal naar dezelfde Duitse bron lijken te leiden.

0 Comments on “De voetafdruk van de Antwerpse skipiste”

Leave a Comment