Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vrouwen gevangen, kinderen gebombardeerd – Saoedi Arabië

Share

Mohammad Bin Salman.

De modernisering van  Saoedi-Arabië onder kroonprins Mohammad Bin Salman heeft strikte grenzen. Amnesty International klaagde eerder deze week aan dat 12 mensenrechtenactivisten al honderd dagen vastzitten zonder aanklacht. Berichten in de staatsmedia  hebben het over het in gevaar brengen van de staatsveiligheid.

Vijf politieke gevangenen die al langer vastzitten riskeren ondertussen de doodstraf, waaronder een vrouw, de shiïtische  Israa Al Ghomgham. Lore Van Welden van Amnesty International: “De repressie wordt ingezet tegen religieuze minderheden. De kroonprins presenteert zichzelf als een hervormer en heeft een PR-bureau opdracht gegeven om een enorme campagne te voeren die alles positief moet voorstellen en verdoezelt wat in het land gebeurt. Maar de repressie is toegenomen sinds hij aan de macht gekomen is. Het recht voor vrouwen om met de auto te rijden is slechts een kleine stap. Het voogdijsysteem bestaat nog altijd, vrouwen tellen maar half zo zwaar in rechtszaken en hebben bijna geen rechten als het gaat over echtscheidingen.”

Amnesty International roept ook via een petitie Saoedi-Arabië op om drie gevangen vrouwen vrij te laten. Teken HIER.

“Het is pijnlijk om te zien hoe weinig reactie er komt op die arrestaties, ook van de kant van onze minister van buitenlandse zaken. Er zou moeten een voorbeeld genomen worden aan Canada.  Er is een diplomatiek conflict ontstaan tussen Canada en Saoedi-Arabië nadat de Canadese minister van buitenlandse zaken via twitter opgeroepen had  om Samar Badawi vrij te laten. Ook daarop komt weinig reactie en Canada krijgt geen steun. Men is blijkbaar bang om financiële belangen te schaden.”

In de oorlog in Jemen gaat de as met aan het hoofd Saoedi-Arabië   bijzonder driest te werk in haar strijd tegen de Houti’s die een deel van het land controleren: gisteren werden bij nieuwe bombardementen weer tientallen kinderen gedood met Amerikaanse bommen door de Saoedi’s. Twee weken geleden vielen 50 doden, waaronder 40 kinderen, bij een beschieting van een bus. Saoedi-Arabië bevestigde dat het de bus doelbewust beschoten had en dat het doel legitiem was. De VSA maakt de facto deel uit van de Saoedische as want levert niet alleen wapens, maar geeft ook directe militaire ondersteuning bij de oorlogsdaden. Amnesty klaagt ook Frankrijk en Groot Brittannië aan omdat ze het ATT verdrag van 2014 schenden door wapens te leveren aan Saoedi-Arabië. De Britse minister van buitenlandse zaken Jeremy Hunt verklaarde dat de militaire samenwerking met de Saoedi’s ‘nodig is om het afgaan van bommen in de Britse straten te doen stoppen. We hebben heel strenge reglementering op wapenleveringen. Obama stopte de wapenleveringen aan Saoedi-Arabië, maar wat de Amerikanen doen, is hun zaak.‘.

0 Comments on “Vrouwen gevangen, kinderen gebombardeerd – Saoedi Arabië”

Leave a Comment