Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Jamal Khashoggi: de man die voor de verkeerde prins koos

Share

foto: wikipedia

Onze VS-correspondent Derek Monroe doet een boekje open over de in het Soedisch consulaat in Istanboel vermoorde Jamal Khashoggi.  Khashoggi  wordt in de westerse media geportreteerd als kritische journalist maar  was gans zijn leven een onderdeel van het Saoedisch establishent. Hij was de neef van wapenhandelaar Adnan Khashoggi en van  Dodi Fayed die in 1997 met Diana Spencer in Parijs verongelukte. Hij is ook de kleinzoon van van Mohammed Khashoggi, de lijfarts van de stichter van Soedie-Arabië.

Adnan Khashoggi was geen echte opposant maar viel uit de gratie van kroonprins en sterke man Mohammed Bin Salman (MBS) omdat hij geafilieerd was met de verkeerde prinsen, aldus Derek Monroe. Monroe refereert  naar het interview op Realnews met  As’ad Abu Khalil. AbuKhalil stelt dat Khashoggi zijn carriere begin bij Osama Bin Laden met wie hij volgens Abu Khallil tot mid jaren ’90 geassocieerd was. “Khashoggi schreeft nooit een slecht woord over het Saoedisch regime. Hij kwam in problemen door zijn relatie met prins Al-Waleed Bin Talal, één van de prinsen die vorig jaar in opdracht van MBS vastgezet werden. ”

Ondertussen is Meshal Saad al-Bostani, één van de mannen die moord op Khashoggi zou hebben uitgevoerd verongelukt in Saoedie-Arabië.

0 Comments on “Jamal Khashoggi: de man die voor de verkeerde prins koos”

Leave a Comment