Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Federaal aanklager VSA praat handelsoorlog naar hogere versnelling

Share

In april werd Yanjun Xu, een Chinese spion/ambtenaar, in België gearresteerd omdat hij zou geprobeerd hebben bedrijfsgeheimen te ontfutselen van GE Aviation en andere bedrijven die spitstechnologie leveren aan het Pentagon. Twee weken geleden werd hij door België uitgeleverd aan de VSA waar hij ondertussen aangeklaagd is.

We praten over de zaak met Derek Monroe. Hij wijst op een uitspraak van de openbaar aanklager,  Benjamin Glassman, die tijdens de zaal stelde dat “any attempt by other countries to grow companies at America’s expense is considered a threat to national security” . De stelling dat iedere steun door overheden aan bedrijven die concurreren met bedrijven uit de VSA als een bedreiging voor de nationale veiligheid aanzien moeten worden gaat veel verder dan bedrijfsspionage en maakt van de overheid de dienaar van de private bedrijfsbelangen. Enige vorm van overheidssteun aan bedrijven, ook Amerikaanse, is eerder regel dan uitzondering. De stelling van Glassman toepassen zou de handelsoorlogen van de VSA naar een hoger niveau tillen.

De uitspraak van Glassman is eigen interpretatie van de man en vooralsnog geen wet.

0 Comments on “Federaal aanklager VSA praat handelsoorlog naar hogere versnelling”

Leave a Comment