Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Nog geen transparantie van politieke uitgaven en sponsoring

Share

foto: Radio Centraal

Steven Vanden Bussche van Apache vlooide de verkiezingsuitgaven uit.
“De partijen moeten al hun uitgaven en inkomsten per kandidaat indienen bij de rechtbanken. Giften en sponsoring moeten  bij de Vlaamse controlecommissie aangegeven worden.”

Toch is er  geen publieke transparantie van de financiën van en giften aan de politieke partijen.  Zo liggen de inkomsten en uitgaven maar enkele weken ter inzage op de rechtbank. Bovendien gebeuren de aangiften op papier wat het verwerken van de informatie veel moeilijker maakt dan met een elektronische aangifte. De gegevens van de sponsors die op Vlaams niveau worden bijgehouden zijn  helemaal niet openbaar met de bescherming van de privacy als argument.
Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober verkiezingen gaven de Antwerpse open-VLD en CD&V hun sponsors toch vrij via hun aangifte bij het gerecht. Het lijkt er echter op dat de transparantie in het geval van open-VLD een ongelukje was: Enkele uren nadat Apache de resultaten had opgezocht en publiek gemaakt haalde open(?)-VLD ze weg uit de griffie.

Apache merkt verder op dat de lokale partijboekhoudingen helemaal in het duister gehouden mogen worden. De Raad van Europa heeft ons land daar al voor op de vingers getikt.

De gegevens die Apache in handen kreeg tonen het nut aan van het beperken en publiek maken van de private giften en donors. De Antwerpse vastgoedsector verschijnt prominent als donor aan VLD en CD&V politici. Of N-VA, dat de belangrijkste  aan vastgoedprojecten gerelateerde schepenposten in handen  had tijdens de afgelopen legislatuur, ook bediend werd kan niet vastgesteld worden aangezien de partij  haar sponsors niet publiek wil maken.

Marc Beerlandt van containerbehandelaar MSC  is donor voor Kris Peeters wiens partijgenoot Marc Van Peel momenteel nog havenschepen is. Aan het begin van de legislatuur kreeg PSA (nu partner van MSC) door de haven 35,5 miljoen toegeschoven via de kwijtschelding van boetes. De haven droeg ook een uitbatingslicentie van DP-world over aan MSC-PSA. Ondertussen heeft DP World België aangeklaagd voor die deal die de Antwerpse haven met MSC afsloot.

Af en toe worden de regels in verband met sponsering overtreden door kandidaten. Maar Steven Vande Bussche stelde vast dat overtredingen amper vervolgd worden.

Wat betreft de campagne-uitgaven is het opvallend dat PVDA in Antwerpen bijna evenveel spendeerde als N-VA (respectievelijk 106- en 112 duizend €). Peter Mertens had de goede score van N-VA in Antwerpen nochtans toegeschreven aan de dure campagne van N-VA. Steven Vanden Bussche “PVDA heeft inderdaad ingezet op Antwerpen. In Gent heeft de PVDA als lijst maar twintig- á vijfentwintigduizend € uitgegeven en toch drie verkozenen opgeleverd.”

0 Comments on “Nog geen transparantie van politieke uitgaven en sponsoring”

Leave a Comment