Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

het Venezolaans kruitvat

Share

Met het opzij zetten van het parlement en de manipulatie van de presidentsverkiezingen  hebben Nicolás Maduro en zijn entourage hun legitimiteit om Venezuela verder te leiden verspeeld. Anderzijds stelt de vraag zich of de claim op het presidentschap van Juan Guaidó wél gerechtvaardigd is.

We bellen Alma De Walsche van MO:  “Er waren twee oppositiepartijen die niet mochten meedoen aan de afgelopen verkiezingen en oppositieleider Leopoldo Lopéz kreeg al enkele jaren geleden huisarrest opgelegd. Mensen werden onder druk gezet om te gaan stemmen. Zo werd gedreigd dat voedselbedelingen zouden stoppen  als men niet zou gaan stemmen. Maduro had twee tegenkandidaten. Enerzijds de centrumlinkse Henri Falcon, een voormalige aanhanger van Hugo Chávéz, en anderzijds Javier Bertucci een voormalig protestantse predicant met een pro-VS agenda.”

“De oppositie is uitermate verdeeld en heeft zich niet kunnen verenigen voor een alternatief en heeft geen maatschappelijk project. Juan Guaidó heeft ook geen echte legitimiteit om het presidentschap te claimen. De claim op het presidentschap van Guaidó en de erkenning door de VSA en een aantal andere Amerikaanse landen is toch een soort zachte staatsgreep. Dit doet denken wat er met Zelaya in Honduras gebeurd is in 2009,  met Fernando Lugo in Paraguay,  met Dilma Rousseff on Brazilië . De afzettingsprocedure van Rousseff was helemaal niet transparant en er is dan ook sprake van een zachte staatsgreep. In die zin is het presidenstchap van Guaidó dus niet legitiem, maar Maduro heeft anderzijds ook een aantal illegale truuks gebruikt om de macht te behouden.”

“Vervroegde verkiezingen zijn de beste optie omdat het alternatief tot geweld zal leiden. Moesten er verkiezingen komen dan kan verwacht worden dat de VSA die gaan proberen te beïnvloeden om Javier Bertucci te doen winnen. Ik denk dat verkiezingen dus een marionet van de VSA aan de macht zullen brengen, zoals in Honduras, Guatemala en ook Brazilië.”

“De vraag is nu vooral wat het leger gaat doen. Maar de Russen zijn nu blijkbaar ook aanwezig en er zijn ook paramilitaire groepen actief. We zitten in een negatieve spiraal. De meest positieve momenteel lijkt de uitweg die de VS probeert te forceren, maar dat blijkt een retour naar de toestanden van de jaren zestig en zeventig.”  Tenslotte kijkt China, dat tientallen miljarden heeft geleend aan Venezuela, ongetwijfeld ook scherp toe op de inmenging van andere machten.

0 Comments on “het Venezolaans kruitvat”

Leave a Comment