Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

40 jaar strijd in Iran tegen de hoofdoekplicht

Share

Op 8 maart wordt in Brussel  actie gevoerd om de Iraanse vrouwenopstand van 1979 te herdenken. Toen kwamen de Iraanse vrouwen op straat voor hun rechten.
De verplichting om de hooddoek te dragen was, en is nog steeds, het symbool van hun strijd.

We bellen Fariba Amirkhizi van Kaarzaar dat het protest organiseert. “De hoofddoekplicht is een vorm van staatsgeweld tegen de vrouwen. ”

Op 8 maart zal niet alleen voor de Iraanse ambassade betoogd worden maar ook voor die van de Verenigde Staten van Amerika. “Het Iraans regime is, zoals de meeste andere regeringen,  neoliberaal. Nu heeft het regime een conflict met de VSA, maar dat is niet in het belang van de bevolking en zeker niet in het belang van de lagere klassen. De sancties van de VS treffen vooral de armsten in Iran. ”

“De ervaringen in Irak en Afganistan stellen ons niet gerust. De VS zegt dat ze democratie en vrijheid wiillen brengen naar Irak en Afganistan. Maar de taliban is nog altijd aan de macht (over een deel van het grondgebied, nvdr) in Afganistan en  in Irak is de situatie voor de vrouwen verslecht en zitten we met IS.”

0 Comments on “40 jaar strijd in Iran tegen de hoofdoekplicht”

Leave a Comment