Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Oorlogsspel Iran: stap 1. Zeg een ontwapeningsakkoord op

Share

Iraans Nucleair Agentschap

De VSA stuurt aan op een oorlog met Iran. De escalatie startte toen de VSA uit het nucleair verdrag met Iran stapte en nieuwe sancties tegen Iran instelde.  De sacties zijn zeer verregaand, vooral  omdat ze ook alle handelsvormen van derde land proberen te stoppen. Daarbij gebruikt de VS haar controle over het mondiaal financieel systeem en haar marktmacht.

De Europese Unie probeerde de dollarcontrole van de VSA te omzeilen via het opzetten van een nieuw handelssysteem, INSTEX  maar de VS reageerde door te laten weten dat elk bedrijf dat via INSTEX handel drijft met Iran toegang to de VS zou ontzegd worden.  Voorlalsnog komt er weinig respons van een door tribalisme verzwakt Europa dat het sanctie-regime van de VS volgt en haar engagementen van het nucleair akkoord niet naleeft.

0 Comments on “Oorlogsspel Iran: stap 1. Zeg een ontwapeningsakkoord op”

Leave a Comment