Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Oorlogsspel Iran: stap 2. Escalatie en propaganda

Share

De spanning stijgt in de straat van Hormoes. Schepen worden aangevallen en gekaapt, drones worden uit de lucht geschoten. In Brussel betogen Iraniers tegen ‘appeasement’ en in de media wordt ervoor gepleit om oorlogsschepen naar de golf te sturen.

We bellen met de Iraanse vrouwenrechtenactiviste Fariba Amirkhizi voor haar kijk op de gebeurtenissen.
Herbeluister:

De betoging in Brussel werd hoofdzakelijk getrokken door de Iraanse Moedjaheddin (MEK) , een oppositieorganisatie die sinds het regime van de Shah in de jaren ’60 strijdt tegen de verschillende Iraanse regeringen.  “De MEK is zeer opportunistisch en houdt de logica aan dat de vijand van mijn vijand mijn vriend is”.  Dat blijkt uit de mensen die uitgenodigd worden op de jaarlijkse conferentie die MEK in Parijs organiseert. Daaronder namen zoals John Bolton, Rudy Giulliani, John Mc.Cain enTurqui Ben Faisal, voormalig hoofd van de Saoedische inlichtingendienst.  Tijdens het interview voor Radio1 stelde Mahmoud Nobari  van de MEK dat hun organisatie een seculiere staat voorstaat, maar volgens Amirkhizi klopt dit niet. “De Moejaheddin hebben twee fundamenten. Enerzijds religie en anderzijds het gewapend verzet.”

De nodige duiding ontbrak in de verslaggeving door Jens Franssen en het Radio1 gesprek, maar werd achteraf wel gegeven in het artikel op de VRT site. In 2018 had UA Professor Peyman Jafari ook al context gegeven bij de MEK tijdes een VRT programma.
De steun aan organisaties zoals de MEK doet denken aan de rol van het Iraaks Nationaal Congres (INC) in de aanloop naar de VS invasie in Irak van 2003.  Het INC hielp met de justificatie voor de invasie via het doorspelen van gefabriceerde informatie over veronderstelde massavernietigingswapens en bleek achteraf ook bijna geen steun te genieten in Irak zelf.

Op eind juli vroeg de VSA aan Belgie om mee te stappen in een militaire operatie in de golf. De 31 juli voert radio 1 een defensiespecialist op die pleit voor een miliaire operatie in de golf om de handelsvloot te beschermen. Fariba Amirkhizi loopt niet hoog op met zogenaamde ‘defensiespecialisten’  die in het verleden vooral de invasies in Irak en Afghanistan hebben helpen verantwoorden. Het staat niet vast dat Iran verantwoordelijk is voor de provicaties en valt niet uit te sluiten dat de VS, partnerlanden Saoedie arabie of Israel het initiatief namen.  Anderzijds sluit Amirkhizi ook niet uit dat Iran wel degelijk (mee) verantwoordelijk: “De economische wurgreep van de VS hebben het regime woedend gemaakt en die kijkt hoe ze militair kan reageren”.

Fariba Amirkhizi pleit voor “steun aan het Iraans volk”. Het probleem daarbij is dat veel van de burger- en middenveldorganisaties door het regime gemuilkorfd zijn. Ze vindt het ook belangrijk dat buiten Iran de tegenstanders van een oorlog  tegen Iran gesteund worden.

We hadden Fariba Amirkhizi eerder dit jaar aan de lijn toen ze actie voerde naar aanleiding van 40 jaar hoofdoekenplicht. Volgens haar en Kaarzaar, de beweging die strijdt tegen de hoofdoekenplicht,  is de hoofddoekenplicht één van de manieren waarmee het patriarchaal theocratisch Iraans regime de vrouw onderdrukt. “De strijd tegen de hoofdoekenplicht is een strijd voor de vrijheid van de Iraanse vrouwen. Maar in het Westen is de sluier verworden tot een conflict tussen islamitische fundamentalisten enerzijds en rechtse extremisten anderzijds, terwijl beide het vrouwelijk lichaam als een seksueel object zien. Daarom is het belangrijk dat de vrouwenbewegingen hier met ons samenwerken.”

0 Comments on “Oorlogsspel Iran: stap 2. Escalatie en propaganda”

Leave a Comment