Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Jambon I: hoe Christian Van Thillo zijn imperium versterkt

Share

Nieuwe gebouw van de Persgroep aan het Kievit – excuseer- Mediaplein in Antwerpen. Foto CreativeCommons

De openbare omroep VRT wordt 16 keer vernoemd in het regeerakkoord van de kersverse Vlaams regering onder Jan Jambon (N-VA). Dit is geen toeval vindt Tom Cochez (Apache.be): ”Het luikje ‘media’ in het nieuwe Vlaamse regeerakkoord draagt zonder al te veel gène de stempel van mediatycoon Christian Van Thillo.” Christian Van Thillo is de grote baas van DPG Media, een mediagroep die merken groepeert zoals – haalt diep adem – VTM, Vitaya, Q-Music, JoeFM, HLN, De Morgen, Humo, Dag Allemaal, Story, tvFamilie, Goed Gevoel, vacature.com, tweakers, …. EN de mobiele diensten van Mobile Vikings. Een imperium om u tegen te zeggen en de macht lijkt de komende jaren alleen zijn kant op te komen:

“Wat dit regeerakkoord doet is aan de ene kant de positie van Van Thillo versterken en aan de andere kant de vleugels knippen van de openbare zender. En die is de enige die weerwerk kan bieden tegen  de mediaconcentratie.”

We bespreken met Tom Cochez wat de invloed van Van Thillo is op de regering. Apache.be maakt deel uit van Media.21 die de digitale media in Vlaanderen overkoepelt. Andere leden zijn o.m0 Charlie, DeWereldmorgen, Doorbraak, MO*, newsmonkey en Stampmedia. Ook voor hen lijkt het de komende jaren niets te worden.

Vlaams regeerakkoord draagt stempel Christian Van Thillo

Nog een pittig detail: wie is, naast Van Thillo, de baas bij DPG Media? Geen idee, luidt het antwoord.

” De achterliggende vennnootschap van het Van Thillo-imperium is Epifin. Epifin zat in Luxemburg, nu in en Belgisch/Nederlandse constructie. Om belastingen te ontwijken maar ook om de aandeelhouder te verbergen. Niemand weet wie achter De Persgroep/ DPG zit”

0 Comments on “Jambon I: hoe Christian Van Thillo zijn imperium versterkt”

Leave a Comment