Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De avonturen van Trump en Biden in Oekraine

Share

Enkele weken geleden bracht een klokkenluider uit dat Trump de Oekrainse president Zelenski  telefonisch onder druk gezet heeft om  compromiterende zaken over zijn Democratische uitdager Joe Biden aan het licht te brengen, een duidelijke misbruik door Trump van het presidentschap voor eigen politiek voordeel.

Op 26 september zond Democracynow een interview uit met Edward Snowdon. Snowden bracht  in 2013 aan het licht bracht dat de overheid van de VSA niet alleen buitenlanders bespioneert maar ook illegaal gegevens van al haar eigen burgers verzamelt. In het interview zegt Snowden dat de organisatie of persoon die haar macht misbruikt heeft altijd de klokkenluider aanvalt en het gesprek over het machtsmisbruik uit de weg gaat.(HERBELUISTER). Ook onze VS correspondent Derek Monroe bekritiseert de klokkenluider. Verder stelt hij dat de Demokraten zich met de afzettingsprocedure tegen Trump in de voet schieten omdat ze niet  over de nodige parlementaire zetels beschikken om Trump af te zetten en omdat Demokratisch presidentskandidaat en voormalig vice president Joe Biden zelf boter op het hoofd zou heeft.

De zaak rond Joe Biden gaat over het feit dat Biden zelf de voormalige president van Oekraine onder druk gezet heeft om de openbare aanklager van Oekraine  Viktor Sjokin  te ontslaan. Volgens het Trump-kamp zou Biden dat gedaan hebben om zijn zoon Hunter te beschermen. Hunter Biden had een directie functie bij de Oekrainse gasfirma Burisma en tegen de firma liep een onderzoek.  Tijdens de Democracynow-uitzending van 27 september legt  Intercept journalist James Risen uit dat dat niet noodzakelijk klopt. Aanklager Sjokin blokeerde een Brits onderzoek naar Burisma holding waarin de zoon van Biden aktief was.  Als Joe Biden dan vraagt om die aanklager te ontslaan en te vervangen door een andere dan lijkt dat niet direct in het belang van zijn zoon als die betrokken zou zijn in onfrisse zaken.(HERBELUISTER).

Derek Monroe merkt op dat de opvolger van de corrupte Vikto Sjokin,  Yuriy Lutsenko, wel degelijk niets gedaan om de corruptie rond Burisma aan te pakken en nog verder ging dan Sjokin door de zaak te klasseren.

We beginnen het gesprek met het verwijt van Monroe aan de tegenstanders van Trump en de media omdat die soms tever zouden gaan in hun aanvallen tegen de pressident.

0 Comments on “De avonturen van Trump en Biden in Oekraine”

Leave a Comment