Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Oplossing voor Antwerps zwerfvuil in zicht?

Share

foto: RC

Tot nu toe werden pogingen om statiegeld in te voeren  door de liberale partijen N-VA en VLD afgeblokt. Brussel is een initiatief gestart dat misschien een uitkomst biedt. Sam Voeten van CD&V legt uit.

Sam Voeten: “Statiegeld is een efficiënte manier om zwerfvuil van de straat te krijgen. Het probleem is dat partijen zoals N-VA en Open-VLD gestuurd worden door de lobby tegen het statiegeld, de verpakkingsindustrie. Mijn partij heeft statiegeld op Vlaams niveau op tafel gelegd  maar kreeg het niet in het regeerakkoord. (CD&V zit mee in de Vlaamse regeringscoalitie, nvdr) Dat is ontzettend jammer. Daarom heb ik het geweer van schouder veranderd.”

 “N-VA zal het verzet tegen statiegeld uiteindelijk opgeven. Nu ze zelf bevoegd zijn voor de netheid van de Antwerpse straten zullen ze inzien dat die taak niet zo simpel is  als ze dachten.”

“In Brussel heeft afvalverwerkingsbedrijf Fostplus zelf automaten geplaatst op pleinen waar mensen blikjes kunnen achterlaten en dan een tegoedbon krijgen. De (eerste) resultaten zijn positief dus waarom kunnen we dit niet in Antwerpen proberen? Daarom heb ik tijdens de gemeenteraad (van November) voorgesteld om dat hier in te voeren. Meestal worden voorstellen van de oppositie zeer snel afgeschoten maar dat heeft schepen Fons Duchateau niet gedaan. Hij heeft beloofd om de evaluatie van het systeem op te vragen en we moeten dit als oppositie verder opvolgen.”

“Fons Duchateau is nu verantwoordelijk voor het proper houden van de stad. De bevoegdheid zat vroeger bij CD&V. Mijn inschatting is dat hij zal inzien dat het properhouden van deze stad toch niet zo gemakkelijk is als gedacht en dat men het verzet tegen statiegeld zal opgeven. Niet op korte termijn maar het zal ervan komen. CD&V en Groen  pleiten hier allang voor omdat we weten dat het een goede oplossing om het zwerfvuil te verminderen. Het is dus jammer dat men dat nog jaren verder utstelt maar men zal vroeg of laat inzien dat dit een noodzakelijke stap is.”

RC: Wanneer zijn de resultaten van die audit gekend? En worden die wel bekend gemaakt? Zoals zonet besproken probeert het Antwerps stadbestuur de evaluatie van de adviesraden geheim te houden. Zal de Brusselse audit publiek zijn?

Sam Voeten:  “We hebben hier in Antwerpen ook de discussie over de deelsteps, waarvoor Koen Kennis bevoegd is. Men neemt beslissingen op basis van een evaluatie. Ik heb de evaluatie van de deelsteps al driemaal gevraagd maar die wordt gewoon niet gegeven. Ik vermoed dat ze niet bestaat, ofwel staan er zaken in die het beleid niet ondersteunen. Het is frustreren om in de oppositie te zitten met een aantal schepenen die hun ding doen, zelf beslissen of ze een antwoord geven op vragen vanuit de gemeenteraad maar geen informatie delen. Daarmee is het onmogelijk om onze democratische controletaak uit te voeren en dat is hallucinant. ”

“De Brusselse audit gebeurt door Fostplus maar ook daar zit een probleem. Ik heb Fostplus gecontacteerd en die nemen wel de telefoon op maar blijken ook niet goed op de hoogte te zijn.  Als je vragen stelt zeggen ze dat ze de antwoorden moet opzoeken maar dan hoor je niets meer. Om maar te zeggen dat we ons best doen maar dat het moeilijk is als de andere partijen niet meewillen. Ik heb als  eenendertig jarige jonge politicus snel heb geleerd dat je als oppositielid druk kan zetten maar dat je weinig aan de zak kan veranderen als het bestuur echt niet mee wil.”

0 Comments on “Oplossing voor Antwerps zwerfvuil in zicht?”

Leave a Comment