Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Afghan Papers

Share

Enkele jaren terug voerde de overheid in de VSA een onderzoek naar de oorlog in Afghanistan waarbij de hamvraag was of de honderden miljarden wel goed besteed waren. De conclusie was dat dat niet het geval was.

Dat bleek pas onlangs toen de studie na drie jaar juridische strijd vrijgegeven werd aan  de Washington Post. Volgens onze correspondent in Chicago, Derek Monroe, hadden sommige militaire leiders in het Pentagon  de illusie dat het Afganistan-avontuur goed zou aflopen en wilden het daarom vastleggen voor  de toekomst.
“Het document toont hoe de regeringen onder Bush en Obama jaren logen over het doel, de uitvoering en de resultaten van de oorlog. Het niveau van onwetendheid en arrogantie is te vergelijken met wat tijdens de Vietnamoorlog gebeurd is, zoals gedocumenteerd  in de Pentagon Papers.

Door de politieke heisa rond de afzettingsprocedure van Donald Trump was er zo goed als geen media-aandacht voor het nieuws dat de langstdurende oorlog uit de geschiedenis van de Verenigde Staten  een mislukking is waarover de bevolking belogen werd; iets dat zowel de politieke spelers als de media niet slecht uitkomt. Monroe ziet in de publicatie mogelijks een zet van de geheime diensten tegen het Pentagon met wie het een machtsstrijd aan het uitvechten is.

0 Comments on “Afghan Papers”

Leave a Comment