Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Woonzorgcentra in Corona-tijden

Share

Tekenaar ongekend

Dennis De Meyer en Ken Van den Heuvel van de BBTK zijn actief in de ouderenzorg.

“Sommige bewoners ken je al vele jaren en dan is er een sterke band. Op een bepaald moment waren er dagelijks vier overlijdens, veel collega’s gingen huilend naar huis. ”

“We worden geconfronteerd met een ziekenhuiscontext en de mensen waren daar niet op voorbereid. De eerste weken van de lockdown werd er in de wzc’s amper gesproken over mondmaskers, en het gebruik werd beperkt, alle aandacht ging naar de ziekenhuizen. We waren er vergeten front. Toen het beschermingsmateriaal arriveerde was het al telaat. Bovendien werd ook niet uitgelegd hoe het gebruikt moest worden.”

“Op het kabinet Beke dacht men dat de bewoners in de wzc’s veilig waren naar de invoer van de lockdown. Als het gaat over impact en gevolgen speelde de context en rol: zo zijn kleinere instellingen minder gevoelig voor uitbraken. ”

“Het risico bestaat dat na de corona-crisis men gewoon verder gaat gaan met de besparen. Maar we zijn het beu: er is slechts één oplossing voor de problemen in de zorgsector en het personeelstekort  en dat is de verbetering van de loon- en arbeidsvoorwaarden. Alle plannen die nu gemaakt worden strooien zand in de ogen. ”

“Nu pleit men voor invoeren van interimarbeid.  Dat zal het vast personeel verdringen en verder druk zetten op de loon- en arbeidsvoorwaarden van het personeel. Gemiddeld verdiend iemand met een bepaalde opleiding in de zorgsector 400€ per maand minder dan in andere sectoren. Opleiding is een ander punt waaraan moet gewerkt worden.”

“We moeten blijven strijden voor het in stand houden van de sociale zekerheid. Het is die die de zorgsector financiert. Als ik de burgemeester van Antwerpen hoor zeggen dat er nog geld te rapen is in de sociale zekerheid dan houd ik mijn hart vast. We moeten niet naar het Amerikaans model. Daar zit je met derde wereldtoestanden en chaos in de publieke hospitalen. Er heerst rust en sereniteit in de private ziekenhuizen maar die zijn alleen toegangkelijk voor mensen met veel geld. ”

” Maar de VSA-toestanden beginnen in ons systeem te sluipen: zo werkt men nu met ‘accreditatie’. Dat betekent dat iemand die aan een bepaalde norm voldoet niet meet gecontroleerd moet worden door de overheid. Wel, die norm is de Amerikaanse JCI norm. Die is gebaseerd op commerciële financiering. Is dat wel waar we naar moeten streven? “

0 Comments on “Woonzorgcentra in Corona-tijden”

Leave a Comment