Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Financiering ouderenzorg: “Gaat men zorgverleners ontslaan omdat er ‘teveel’ lege bedden zijn?”

Share

Rugzak (wikipedia)

De Vlaamse deelregering  wil de ouderenzorg anders  financieren: in plaats van de instellingen te direct te betalen voor de zorg die ze verlenen zullen ze een som ontvangen  van de bewoner die ‘een rugzak met geld’ krijgt.  Het principe van het zogenaamd Persoonsgebonden Budget. Ken Van den Heuvel en Dennis De Meyer van de BBTK overlopen de gevolgen.

Ken Van den Heuvel: “Als de bewoner overlijdt of verhuist is het woonzorgcentrum (wzc) het geld kwijt. Om dat risico op te vangen zal het wzc proberen gebruit te maken van interims en andere .”

Het systeem zal er ook voor zorgen dat de wzc’s mensen in slechtere gezondheid zullen proberen buiten te houden. “Maar dat is nu ook al voor een stuk het geval” aldus Van den Heuvel. “Maar het nieuw systeem zal dat verder aanscherpen.”

“Momenteel zijn de wachtlijsten in de wzc’s verdwenen. Er is dus wat leegstand en dat maakt het financieel moelijker. Het probleem is dat teveel vergunningen zijn gegeven aan nieuwe wzc’s, vooral commerciële. Die commerciële wzc’s zijn ook zo ontworpen zodat ze gemakkelijkt tot appartementen kunnen omgebouwd  worden. ”

Dennis De Meyer: “In sommige vestigingen van wzc- groepen zijn er ‘teveel’  lege kamers en vraagt men aan personeel om naar een andere vestiging te gaan werken.”

Van den Heuvel: “Op papier loopt er teveel personeel rond. Maar niet in de praktijk. Met het  groot aantal overlijdens ten gevolge van de corona-crisis is is er meer ‘leegstand’. Het zou cynisch zijn moest het resultaat van deze crisis zijn dat men zorgverleners moet olege bedden en bestaat het risico dat men mensen moet ontslaan. We vragen al jaren om de norm aan te passen. “

0 Comments on “Financiering ouderenzorg: “Gaat men zorgverleners ontslaan omdat er ‘teveel’ lege bedden zijn?””

Leave a Comment