Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Corona in de Horeca

Share

foto: RC

We bellen met een aantal mensen uit de zwaar getroffen horeca. Babs van Restaurant Overzee (Zurenborg), Peter van Rood Wit (Berchem) en Yvan De Jonge van Horval.

Sinds kort is Overzee overgeschakeld op take away, maar die inkomsten zijn beperkt. Een grote zaak brengt ook hoge vaste kosten met zich mee. Babs: “Zal het wel mogelijk zijn met de afstands-regels?  Hoe moet dat voor de kleine bruine kroegen. Verschillende in- en uitgangen, plexiglas… ik zie dat niet werken? Ik hoop dat de bedrijven die de afstandsregels niet kunnen respecteren een vergoeding zullen blijven krijgen, anders is het deuren toe?”

 

Peter al 20 jaar uitbater van buurtcafé Rood-wit in Berchem vertelt hoe hij de coronaperiode doorkomt met de hinderpremie van de overheid, lage vaste kosten en 1 maand huur kwijtgescholden door de brouwerij die eigenaar van het pand is. Voorlopig lijkt het hem weinig haalbaar zijn kleine gezellige kroeg weer open te gooien, rekening houdend met alle maatregelen.”Ik vrees ervoor. Met de regels waarvan sprake is mijn rol gereduceerd tot die van een biertapmachine en is de charme van het café weg.”

 

Yvan de Jonghe (Horval): “De aanvraag voor ‘leefloon’  is met 89% gestegen doordat er veel mensen in nepstatuten zitten.  Het probleem met de horeca is dat veel mensen deeltijdse contracten hebben met op papier minder uren dan ze echt doen. Ze krijgen nu een werkloosheidsuitkering op die basis en moeten  nu met 400-500€ rondkomen. Dat lukt niet dus moeten ze naar het OCMW stappen voor een bijpassing. Er zijn nog wel wat mogelijkheden om een bijpassing te  krijgen via het systeem van werkloosheidsuitkeringen maar er is de afgelopen 3-4 jaar zwaar gesneden in die tak van de sociale zekerheid waardoor de mensen nu naar het OCMW moeten stappen”

0 Comments on “Corona in de Horeca”

Leave a Comment