Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Hong Kong tussen China-hamer en VS-aambeeld

Share

Hong Kong wordt de speelbal van het geostrategisch spel tussen VS en China.

Voor de VSA is Hong Kong niet langer een onafhankelijke politieke entiteit. Buitenland minister Pompeo kondigde deze week aan de preferentiële status van de stadstaat te zullen intrekken. Dat gebeurt nadat de Volksrepubliek China een ‘veiligheids’wet stemde die de mogelijkheid tot protest in Hong Kong aan banden legt.
“Hong Kong wordt een pasmunt in het spel tussen de VSA en China” stelt onze VS-corespondent Derek Monroe. “Er worden langs beide kanten complottheorieën gelanceerd in verband met de covid-19-epidemie, wat dan weer leidt tot stijgend racisme. Niet alleen tegenover Chinezen in de VSA: ook buitenlanders in China krijgen te maken met discriminatie.”

De toenemende spanning tussen de VSA en China is geen nieuw fenomeen. Het was Barak Obama die de militaire strategie van Europa naar Asie pivoteerde. De ambitie was om als beschermheer van de Oost-Aziatische landen op te treden. “Zinloos, aangezien de VSA niet langer de middelen heeft om dat te doen. Hun huidige positie is eerder te vergelijken met die van Groot-Brittanië in 1946.”

0 Comments on “Hong Kong tussen China-hamer en VS-aambeeld”

Leave a Comment