Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

De dood van George Floyd

Share

de moord op Agamemnon

De overheid van de VSA dreigde er de afgelopen week mee om op basis van een wet uit 1807 het leger in te zetten  tegen de bevolking om de rellen na de moord op George Floyd de kop in te drukken.
“Dat heeft niet gewerkt in Irak, dus waarom zou het hier werken?” reageert Derek Monroe, onze correspondent in de VS.

“De media hadden het alleen maar over de rellen, terwijl de meerderheid van de betogingen wel degelijk vreedzaam waren.” zegt Monroe. “En dan probeert de overheid dat geweld nu ook in de schoenen schuiven van Antifa. Als er al sprake was van betrokkenheid van bepaalde organisaties, dan eerder Black Lives Matter dan Antifa. Black Lives Matters bekijkt het onrecht zuiver raciaal en verliest het klasse-element uit het oog.”

“Trump dreigde ermee om het leger in te zetten tegen de relschoppers op basis van een wet uit 1807. De inzet van het  leger tegen de bevolking viel slecht bij de meerderheid van de bevolking maar ook bij een aantal militairen. Die wet van 1807 kwam er toen de onafhankelijkheidsstrijd van de VSA nog aan de gang was. Die onafhankelijkheidsoorlog werd niet alleen tegen de Britten gevoerd maar was ook een (burger)oorlog tegen dat deel van eigen bevolking dat de Britten steunde, en die wet was gericht tegen die bevolkingsgroep. Maar het inzetten van het leger tegen de burgerbevolking is d’office geen goed idee. Dat zou de overheid ook moeten beseffen na de ervaring in Irak.”

Monroe heeft het verder over het  opiniestuk in de New York Times van de republikeinse senator Tom Cotton. Dat zorgde voor opschudding omdat de New York Times met de publicatie een platform gaf aan de roep om het leger te laten tussenkomen. Het feit dat Cotton op Twitter opriep om ‘opstandelingen, anarchisten, relschoppers en plunderaars’  te vermoorden, hielp niet echt.

Noot: Derek Monroe stelt tijdens het gesprek dat slechts een kleine minderheid van de door de politie doodgeschoten mensen zwart zijn (50 op 1000). Na verificatie erkent hij dat dit waarschijnlijk een onderschatting is:
Derek Monroe: “Comment on Black American death statistics:
There are no official govt statistics on racial make up of the people who died in police custody in 2019. There are several independent sources who list the death of non-White population to be as high as 50% out of deaths of around 1000 in 2019 alone. When I contacted one organization in regards of their methodology to determine the race of people who died they failed to provide this info to me. I am then sticking to my own research that would put the number of around 40/year what I can prove by just scanning police report sites. However it is most likely that the number of black Americans killed by police is much higher than this but I have found no way to determine this. As a result, the figure presented in my reporting is just an estimate I can personally verify. This is not to offend anyone or minimize the tragedy of George Floyd or others. If my figure offended anyone I would like to apologize as it is not my intention to do so and if anyone can come up with a better data statistics please feel free to contact me at d2020man@yahoo.com”

0 Comments on “De dood van George Floyd”

Leave a Comment