Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Schijnpoortpasserelle zoekt voetgangers

Share

Waar slaagt men erin een voetgangerspasserelle te bouwen die helemaal niet bedoeld is voor voetgangers?

Op 27 mei werd de passerelle aan de schijnpoort feestelijk door de Antwerpse schepen voor mobiliteit voor geopend verklaard. “Eindelijk kunnen voetgangers, en fietsers, veilig de Noordersingel en Schijnpoortweg oversteken”. Maar waar blijven de voetgangers en fietsers?
Vijf keer gingen we er ondertussen en kijkje gaan nemen en telkens was de brug leeg. Toegegeven, het is misschien wat veel gevraagd om een massa volk te verwachten om elf-twaalf uur ‘s avonds, want zo laat was het toen we er passeerden op vrijdag en zaterdag 29/30 mei. Maar ook rond 18-19u op zondag 31 mei, vrijdag 5 en maandag 8 juni waren we telkens net te laat om dat ene koppel mee op de foto te krijgen.

Waarom wordt de passerelle amper gebruikt? En als ze niet gebruikt wordt, waarom werd ze dan aangelegd?

Fietsen, in 2030

kant Sportpaleis

De brug loopt van de Schijnpoortweg naar de andere kant van de ring, over een drukke verkeersknoop aan de singel met naast vooral veel autoverkeer ook wel wat fietsers en enkele voetgangers. Aan de kant van de Schijnpoortweg start de brug niet aan het voetpad maar aan een braakliggend terrein, en aan de andere kant eindigt de passerelle op een trap die op een ander braakliggend terrein uitkomt. Niet helemaal verrassend dus dat de constructie weinig gebruikers lokt: de voetgangers die vanaf de Pothoekstraat, Lange Lobroekstraat of Noordersingel komen, steken de ring niet sneller over met de passerelle dan als ze gewoon de verkeerslichten gebruiken. Voor fietsers is het gebruik aan de kant van het Sportpaleis dan weer ronduit gevaarlijk doordat de passerelle enkel te bereiken (of af te dalen) is via een steile werftrap, versierd met een gootje dat de indruk zou moeten geven enig nut te hebben voor fietsers. Oh ja, die werftrap wordt nog wel vervangen door een fietshelling die zal aansluiten op het ringfietspad. Dat zal wel het gebruik van deze brug de trap onder de kont geven die nodig is. Maar spijtig genoeg kan dat nu niet want eerst moet de Oosterweelverbinding afgewerkt worden. Dus over een jaar of tien.

Geen verrassing dus dat het geen aanschuiven is op de Schijnpoort-passerelle. Het valt te vermoeden dat de luttele gebruikers de constructie eerder gebruiken als toeristische attractie. Foto’s en filmpjes genomen op de dag van de opening tonen wel wat volk. We waren er niet bij maar gokken dat de enthousiaste trappers op het filmpje journalisten, fans van de schepen en stedelijk personeel zijn.

kant Schijnpoortweg

De vraag kan gesteld worden of er wel ernstig overwogen is om de fietsmobiliteit te verbeteren. Aan de Schijnpoortweg-kant eindigt de brug op … een betonnen trapje. Aan de kant van het sportpaleis lijkt er momenteel plaats zat te zijn om een fietshelling aan te leggen. En als de vrije ruimte die er nu is ingenomen wordt tijdens de komende Oosterweel-werken, was het dan niet mogelijk om een iets minder steile constructie neer te zetten?

kant Sportpaleis

8 miljoen

Dus waarom?
Schepen Koen Kennis zegt het zelf “De eerste functie van de brug is om de bezoekers van het Sportpaleis vlot en veilig naar de parking op Spoor Oost te brengen”.
En zo is het: de brug loopt van de (Park(ing)) Spoor Oost tot de deur van Lotto-Arena.
Zolang de fietshelling aan de Sportpaleis-kant er niet ligt, zal de brug door weinig anderen gebruikt worden dan de klanten van NV Antwerps Sportpaleis. De vraag moet dan ook gesteld worden of het aan de stad Antwerpen is om een brug van acht miljoen euro te financieren die enkel dient om de overlast te verlichten van een bedrijf dat in 2018 4 miljoen winst rapporteerde.

Maar zijn het echt alleen maar NV Antwerps Sportpaleis en haar parkeerders die iets hebben aan de passerelle? Niet helemaal. De passerelle zal ervoor zorgen dat het Schijnpoortkruispunt ontlast wordt van de klanten van het Sportpaleis die op weg zijn naar hun auto op de Spoor Oost-parking. en zo de hinder voor het autoverkeer op de singel verminderen.

Neen, de Schijnpoortpasserelle is niet aangelegd voor voetgangers of fietsers.

0 Comments on “Schijnpoortpasserelle zoekt voetgangers”

Leave a Comment