Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Avondklok!

Share

Etan J. Tal via wikipedia

Radio Centraal legde haar oor te luisteren in het hart van de stad op de vooravond van de avondklok.

We trokken  naar het terras van café Witzli Poetzli in het historisch centrum.
“Wat met familiaal geweld? Dakloos zijn met de avondklok, hoe doe je dat?”
“Ik dacht dat ik een zonnebril in mijn brievenbus ging krijgen om de avondklok door te maken. Tot morgen.”
We bezochten ook de zomerpatio achter de Free Clinic aan ‘t Schijnpoort en park(ing) Spoor Oost.
“Ze hadden meer materiaal ter beschikking moeten stellen voor mensen met weinig middelen, zoals handgel en gratis mondmaskers, waterfonteintjes op pleinen voor handhygiëne etc. Alle openbare plaatsen waren dicht tijdens de lockdown.”
“Mensen kunnen die geldboetes niet betalen, ze waren beter preventief te werk gegaan zodat het niet escaleert. Wie niet heeft, kan niet geven.”
“Ik doe niet mee aan de avondklok. Je kan beter na half twaalf en voor 6u gaan wandelen, niemand op straat en betere lucht. Eerst bel ik naar Amerika en daarna naar Australië.”
“Het leefloon moet worden opgetrokken naar de armoedegrens. Een basisinkomen voor iedereen. Armoede is een vicieuze cirkel”
Tot slot deelt Tom Borghmans, vrijwilliger in de zomerpatio, zijn bedenkingen met ons rond het huidige beleid:  “In een land zoals het onze is het onbegrijpelijk dat er nog armoede bestaat.”
“Iedereen die hier in de zomerpatio binnen komt, is geregistreerd, draagt een mondmasker en heeft de handen ontsmet. We zijn een risicogroep, mensen die op straat leven kunnen niet altijd de beste hygiëne hanteren, komen met veel mensen in contact. Daarom zijn we ook streng op het naleven van de regels. Ik denk dat onze groep eigenlijk een heel goed voorbeeld is van hoe het zou moeten. “
Tenslotte legden we onze wandelende microfoon te luister bij buurtbewoners van het Terloplein, hartje Borgerhout:
“We wilden dat de avondklok nog vervroegd werd zodat het virus  zo snel mogelijk van de aardbol verdwijnt. Wij vinden het jammer dat er met de vinger gewezen wordt naar  bepaalde gemeenschappen in Antwerpen. Het is net  alsof wij het virus in Antwerpen hebben binnengebracht. Het nakende offerfeest zullen we dit jaar enkel binnen het gezin, in één bubbel vieren.Tijdens de maand ramadan toonden de mensen al een grote inzet. Hier op het plein hanteren de mensen zelfs meer dan drie meter afstand. Ze hebben schrik. Wij hebben geen enkel probleem met de huidige maatregelen. Samen moeten we hand in hand het virus verslaan.”

0 Comments on “Avondklok!”

Leave a Comment