Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Hoogbouw in de Hobokense Polder

Share

google maps

Grotendeels ingebed in de Hobokense polder ligt de ondertussen verlaten BP-site. Rederij  CMB heeft ambitieuse plannen met de site. Voor Natuurpunt is dit niet de geschikte locatie voor hoogbouw van 50 meter en  twee- tot drieduizend pendelaars.

In mei 2019  kondigde CMB aan dat het een ‘Maritime Campus Antwerp ‘ (MCA) wil bouwen op de voormalige BP-site, gesitueerd in de appendix van Petroleum Zuid in de Hobokense Polder. De ambitie is niet gering: “We willen op één locatie zo veel mogelijk actoren verzamelen”. Er was sprake van “rederijen, scheepsmanagers, motorenproducenten, publieke partners en overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, communicatie- en databedrijven, advocaten, banken en risico-kapitaal. Naast een bedrijvencentrum komen er nieuwe  labo’s, ateliers, onderwijsvoorzieningen en ondersteunende diensten.”

Nu de plannen concreet worden en de bouwaanvraag bijna klaar is, blijkt de ambitie gerealiseerd te worden via een groots vastgoedproject met een bouwhoogte van vijftig meter met plaats voor twee- tot drieduizend mensen. Koen Schelkens (Natuurpunt  Hobokense Polder): “We verwachtten dat CMB haar gebouwen integreert in de Hobokense Polder, maar het plan is blijkbaar om de polder in hun project te integreren. Dat is voor ons een brug te ver.”

Natuurpunt had vorig jaar gevraagd dat de gebouwen niet zichtbaar zouden zijn vanuit de Hobokense Polder , dat licht- en geluidsoverlast zouden vermeden worden en de recreatiedruk zou beperkt worden. Volgens de natuurorganisatie had CMB dat toegezegd, maar voldoet wat nu op tafel ligt niet aan die vraag. Koen Schelkens: “CMB heeft het over ‘dialoog’, maar communiceerde de laatste tijd niet meer met ons en heeft totaal geen rekening gehouden met onze eisen. We willen een echte dialoog.”

Natuurpunt vraagt zich ook af of de R&D-ambities wel zullen gerealiseerd worden.  “Men spreekt wel over ‘onderzoek’, maar we horen dat het toch vooral kantoorgebouwen gaan worden die dan grotendeels door een aantal grote spelers zullen bezet worden.”.

Reslea, de vastgoedpoot van CMB, zou de bouwaanvraag voor de site  eind augustus indienen. Een openbaar onderzoek wordt dan verwacht in september/oktober.

Link: Persbericht Natuurpunt

0 Comments on “Hoogbouw in de Hobokense Polder”

Leave a Comment