Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Toch Vlaamse besparingen in de zorg

Share
Na het applaus dat de zorgsector kreeg tijdens de lockdown vreest de sector getrakteerd te worden op nog maar eens besparingen.
Dennis De Meyer, vakbondsafgevaardigde van de woonzorgcentra, en Ken Van den Heuvel, secretaris BBTK ziekenhuizen en ouderenzorg, zijn opnieuw te gast in onze studio om het over de zorgsector te hebben.
De federale overheid investeert wel 1,2 miljard, met onder andere een loonsverhoging van 6% voor welzijnswerkers, maar de woonzorgcentra vallen onder de bevoegdheid van de Vlaamse regering.Wouter Beke (CD&V) kondigt twee weken later eveneens een loonsverhoging aan. Dit lijkt echter contradictorisch, omdat de Vlaamse regering  de besparingen nog steeds wil doorvoeren.
Ken Van den Heuvel (ABVV) wil dit niet over zijn kant laten gaan: “In de coronaluwere periode werden verschillende acties gevoerd aan woonzorgcentra, die op veel bijval konden rekenen. Er moet dringend schot in de zaak komen om het eisenpakket van de drie vakbonden rond de zorg door te voeren.”
Dennis De Meyer zegt dat het vijf voor twaalf is: “Met de oversterfte in sommige woonzorgcentra en een stijging van de lege bedden kreeg men de indruk dat er eindelijk ruimte was om zonder druk de job goed te kunnen uitvoeren, om er echt te zijn voor de bewoners. Het probleem is dat de bezettingsnorm van het personeel niet is aangepast aan de realiteit op de werkvloer. Met de komende hittegolf en de vakantieperiode dreigt men weer in een problematische situatie te komen. En dan mag er zeker geen sprake zijn van nieuwe besmettingen.”

0 Comments on “Toch Vlaamse besparingen in de zorg”

Leave a Comment