Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Covid 19: Vlaanderen / Brussel / Wallonië opnieuw de paria van Europa?

Share

https://www.flickr.com/photos/niaid/49534865371/

Het gaat de slechte tichting uit met Covid 19. Socioloog Jan Hertogen, die de cijfers in detail volgt, heeft er geen goed oog in: “We waren al de paria als het over overlijdens gaat, nu zijn we de paria voor het aantal besmettingen. En men beseft het niet, er is geen enkele sense of urgency.”

“Brussel heeft nu van Europa ook code donker-oranje gekregen, Vlaanderen zat daar al. Alle media spreken sussende taal en hebben het bijvoorbeeld over een ‘dalende stijging’ en zeggen dat de vooruitzichten goed zijn. Het tegendeel is waar. België doet het heel slecht in vergelijking met het buitenland.”

“Dit is een drama dat de komende weken niet kan hersteld worden, aangezien de cijfers waarop de Europese kleurcode gebaseerd is een gemiddelde geven van de voorbije twee weken.” Doordat de dagcijfers nog niet zakten gaat dat gemiddelde nog zeker enkele weken blijven stijgen.

“We waren al de paria als het over overlijdens gaat, nu zijn we de paria voor het aantal besmettingen. En men beseft het niet, er is geen enkele sense of urgency. ”

Hertogen wijst vooral naar de beslissing van 1 juli om de regels verder te versoepelen en de bubbels de facto af te schaffen.  “Toen is beslist om het virus de vrije baan te geven. Ik vraag me af of dit niet intentioneel gedaan is. Wie heeft dat doorgevoerd?”

De exponentiële stijging van het aantal besmettingen was een gevolg van de afschaffing van de bubbels op 1 juli. Toen na drie weken bleek dat de toestand  opnieuw ontspoorde, werden de maatregels verstrengd. Maar intussen is die verstrenging onder druk van enkele getroffen economische sectoren deels weer afgebouwd. Vooral de middenstand zette agressief druk op de beleidsmakers om de regels te versoepelen.

Jan Hertogen verwacht dat de gevolgen daarvan nog zullen meevallen doordat: “Ik wens de Antwerpse beleidsvoerders het beste en hoop dat ze geen fout gemaakt hebben, maar ik vermoed dat de impact van de recente versoepeling relatief beperkt zal zijn. Een groot deel van de besmettingen gebeurde de afgelopen weken binnen families.”

En zal het aantal doden weer hoge niveaus bereiken? “De ouderen zullen de komende tijd weer de rekening betalen en het dodencijfer zal stijgen. Het valt op dat het aantal doden in Antwerpen tijdens de eerste fase van de epidemie lager lag dan de vorige jaren. Dat komt voor een stuk door de goede gezondheidszorg in Antwerpen, maar ook doordat in 2018 in Antwerpen relatief veel griepdoden vielen.”

0 Comments on “Covid 19: Vlaanderen / Brussel / Wallonië opnieuw de paria van Europa?”

Leave a Comment