Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Occupy INEOS

Share

INEOS linkeroever, foto: RC

Een honderdtal actievoerders hebben vanochtend het bos  op de INEOS-terreinen op de rechter Scheldeoever bezet. De bezetters willen niet dat INEOS het bos laat kappen.

Maar het gaat over meer dan boskap: “Als het bos van 44 hectare niet gekapt wordt, kunnen de nieuwe ethyleen- en propyleen-fabrieken niet gebouwd worden. Verder willen we ook niet dat INEOS subsidies krijgt voor dit project.  Er moet genvesteerd worden in een klimaatneutrale en duurzame haven, niet in een nieuwe plastiekfabriek die plastiek pellets gaat produceren.” (Noot: De eenheden van INEOS zullen geen plastiek produceren, maar wel de grondstoffen voor de productie van plastiek.).

“Er zal schaliegas uit de VSA gebruikt worden in deze eenheden. Er komt methaan vrij bij de productie van schalie-producten en methaan is een veel sterker broeikasgas dan CO2.  ¨Verder zullen deze nieuwe eenheden zelf ook de CO2-uitstoot van de Antwerpse haven met 5% doen toenemen.  Dat is niet de richting waarin de haven moet gaan.”

De manifestanten wilden op de terreinen blijven “zolang het nodig is”. Enkele uren later zou de politie de manifestanten ‘om veiligheidsredenen’ beginnen oppakken.

0 Comments on “Occupy INEOS”

Leave a Comment