Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Peru: Bevolking doet politiek overstag gaan

Share

Presidenteel paleis Lima (Frans-Banja Mulder, creative commons, via wikipedia)

Maandag kreeg Peru haar derde president op één week tijd. De laatste presidentiële wissel gebeurde na massaal protest van de bevolking tegen de vorige wissel een week eerder.

Het was vooral om een grootschalig anti-corruptie onderzoek  tegen te houden dat Parlementsvoorzitter Manuel Merino president Martin Vizcarra had laten afzetten.

“Ook Vizcarra zelf is betrokken in een (andere) corruptiezaak, maar hij hoopte blijkbaar dat die zaak  niet aan het licht zou komen.” zegt Alma De Walsche van MO. “Toch kon hij van steun genieten bij de bevolking omdat hij een hervormingsagenda had.” Dat er iets moet ondernomen worden is duidelijk: het land was begin 2020 al in crisis, en met bijna evenveel Covid-doden per miljoen inwoners als België is Peru het zwaarst getroffen van alle Latijns-Amerikaanse landen.

De corruptie zit zeer diep ingebed in de Peruaanse politiek: niet minder dan zes ex-presidenten werden recentelijk aangeklaagd voor corruptie. Soms gedragen politieke partijen zich als misdaadorganisaties, met belangen in drug- en andere illegale handel en mensensmokkel. Manuel Merino, die president Vizcarra liet afzetten om daarna zelf aan de kant geschoven te worden, is ‘fujimorista‘, en behoort dus bij de politieke partij van voormalig president Alberto Fujimori (1990 tot 2000). Fujimori drukte de opstand (en terreur) van het Lichtend Pad de kop in, maar ging zich te buiten aan corruptie en voerde een extreem neo-liberaal beleid dat voor een stuk verankerd werd in de grondwet door, bijvoorbeeld, preferentiële bescherming van buitenlands  kapitaal.

Alma De Walsche: “Er zijn wel politieke alternatieven voor de gecorrumpeerde klasse. Zo was de nieuwe vice-presidente Mirtha Vasquez directrice van een mensenrechtencommissie. Maar de alternatieven wegen momenteel politiek niet echt door. Dat gewicht kan wel opgebouwd worden met de steun van de civiele samenleving. Wat in Peru ook belangrijk is, is het netwerk van onderzoeksjournalisten die de corruptieschandalen uitgespit hebben. Zij zijn ankerpunten bij de bewaking van de  democratie.”

0 Comments on “Peru: Bevolking doet politiek overstag gaan”

Leave a Comment