Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Mawda: proces tegen politieman gaat van start

Share

foto; karmakolle, creative commons, via .wikipedia.org/wiki, Dood_van_Mawda_Shawri

Maandag start in Bergen het proces tegen de politieman die Mawda Shawri doodschoot tijdens een achtervolging. Ook in Antwerpen wordt actie gevoerd tussen 8 en 18 uur op de Bolivarplaats aan het nieuw justitiepaleis.

De beschuldiging is ‘onvrijwillige doodslag’, maar de familie zou dit willen veranderd zien in ‘opzettelijke doodslag’.  Ook Sarah El Massaoudi van Justice pour Mawda staat achter die eis: “De trekker overhalen om te schieten op een busje vol mensen gebeurt niet per ongeluk, en je weet dat er dodelijke slachtoffers zullen vallen. ”

“Dit kadert in een groter verhaal van disproportioneel politiegeweld. … en van  etnische profilering en racisme binnen het politiekorps, want laten we eerlijk zijn: moest dit een busje met blanke mensen uit de middenklasse geweest zijn, dan zou de politie niet zo gehandeld hebben. ”

“Met sensibilisering of opleidingen alleen gaan we er niet komen. De eerste stap bestaat uit veroordelingen van politiegeweld, zoals in deze zaak. Het moet duidelijk gemaakt worden dat dit niet getolereerd wordt. Ook internationaal is het debat bezig over de rol van de politie. Zo kunnen bepaalde zaken waarvoor de politie nu uitrukt behandeld worden door bijvoorbeeld welzijns- of straathoekwerkers.”

0 Comments on “Mawda: proces tegen politieman gaat van start”

Leave a Comment