Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Lagere vaccin-prijzen dankzij geheime akkoorden?

Share

Marc Botenga Foto: GUE/NGL via wikipedia

Eventjes, dankzij een tweet van staatssecretaris Eva De Bleeker, werden er vragen gesteld bij de geheime akkoorden tussen de Europese Commissie en de farmaceutische groepen over de Covid-19-vaccins.
Voor  Vlerick Business School is een transparante markt een slecht idee. We leggen de argumenten tegen openbaarheid van de prijzen voor aan  EU-parlementslid Marc Botenga (PTB/PVDA) en vroegen ook Ecolo-collega Philippe Alberts’ mening.

De akkoorden gaan over zes vaccins, waarvan er drie (bijna) de testfase gepasseerd zijn. Het in Duitsland ontwikkeld  ‘BNT162b2’-vaccin van BioNTech, verder gecommercialiseerd  als  ‘Tozinameran’ door Pfizer, zou € 24 kosten (voor twee injecties), terwijl het vaccin van de universiteit van Oxford (gecommercialiseerd door Astra Zeneca) slechts € 3 zou kosten.

“Lagere prijzen voor de armere landen? De realiteit is dat de armere landen gewoon geen vaccins hebben omdat de rijkere landen  alles opgekocht hebben.”

Botenga: “Recente cijfers die Reuters kon inzien tonen dat de prijs van het BioNTech/Pfizer-vaccin eerder € 31 zal zijn, en dat gaat alleen over de aankoopprijs, exclusief eerdere investeringen in onderzoek. De prijs van Oxford/Astra Zeneca is veel lager, maar die lagere prijs zou slechts gelden tot juli.”

“De BioNTech/Pfizer- en Moderna-vaccins zijn beide mRNA-vaccins die op zeer lage temperatuur moeten bewaard worden. Het zou best kunnen dat de kost van die vaccins daardoor hoger ligt dan bijvoorbeeld die van Oxford/Astra Zeneca, dat speelt inderdaad mee. Maar het probleem is dat we niet weten in welke mate dat meespeelt. Het is belangrijk om te weten wat de reden is van de prijsverschillen. Daarom vragen we duidelijkheid aan de Europese Commissie over de prijsvorming: wat  heeft het bedrijf zelf geïnvesteerd, wat werd gedragen door belastinggeld, dus welke prijs is gerechtvaardigd?  Die transparantie is er vandaag niet.”

Audio, Marc Botenga (24’41”):

Audio, Philippe Lamberts (4’35”):

Volgens Walter Van Dyck van de Vlerick Business School zijn geheime prijsafspraken nodig omdat openbaarheid tot hogere prijzen zouden leiden voor de arme landen, maar ook voor de rijkere landen. Dat zou blijken uit de wiskundige modellen die Van Dyck erop los liet.

Marc Botenga: “De realiteit is dat de armere landen gewoon geen vaccins hebben omdat de rijkere landen alles opgekocht hebben. In het Britisch Medical Journal stond onlangs dat velen in de armere landen pas ten vroegste eind 2022  toegang zullen krijgen tot een vaccin. Onder het mom van lagere prijzen voor de armere landen subsidiëren we de winsten van de farmaceutische industrie en zorgen we ervoor dat de armere landen geen toegang hebben tot het vaccin tot 2023.”

Van Dijck stelt ook dat de hoge prijzen nodig zijn om in research te kunnen investeren.
Botenga: “De farmaceutische sector is één van de meest winstgevende industrieën. Twee jaar geleden bleek uit een onderzoek dat 90% van de winst in de sector aan de aandeelhouders uitgekeerd werd, dus niet geïnvesteerd werd. Bovendeel heeft de industrie de laatste jaren weinig geld gestoken in onderzoek naar corona-vaccins (zoals SARS en MERS) omdat het te weinig opleverde. Dus het verhaal dat er winst gemaakt moet worden om te kunnen investeren klopt niet. Het onderzoek wordt vooral gefinancierd met belastinggeld. Waarom moet de farmaceutische industrie winst maken op iets dat zo zwaar gesubsidieerd is, en waarin ze een jaar geleden zelf niet wilde investeren? ”

Philippe Lamberts van Ecolo staat op dezelfde lijn als Botenga. ” De publicatie van de prijzen is een goede zaak. De prijzen voor publieke aanbestedingen moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Wij zijn de klant, en de klant moet weten wat het hem kost. Ik denk dat de macht van de grote bedrijven veel te groot geworden is en een bedreiging wordt voor de democratie. Ik ben een beetje ouderwets en vind dat de markt onder democratische controle moet geplaatst worden en niet omgekeerd. Ik pik het verhaal niet dat de hoge prijzen in de deals een soort ontwikkelingshulp zouden zijn. Ontwikkelingshulp is een zaak van de regeringen. Ik geloof niet dat het de hogere prijzen in het westen zijn die voor lage prijzen in de ontwikkelingslanden gaan zorgen. Toch niet zolang er geen transparantie is over de prijszetting hier en in de ontwikkelingslanden.”

We vragen Botenga ook een eerste respons op het Brexit-handelsakkoord dat de EU drie dagen eerder met het Verenigd Koninkrijk afsloot: “Ik zal heel goed kijken naar de sociale clausules van het akkoord, want ik wil er zeker van zijn dat Britse en EU-werknemers niet tegen elkaar uitgespeeld worden. Ik ben alvast niet tevreden dat een akkoord van 2000 pagina’s in werking treedt zonder dat het parlement daar zijn zegt over heeft kunnen doen. Het parlement kan het in theorie nog altijd tegenhouden maar in de praktijk zal dat niet het geval zijn. “

0 Comments on “Lagere vaccin-prijzen dankzij geheime akkoorden?”

Leave a Comment