Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Lokale radio dan toch op DAB+?

Share

wikipedia- GNU Free Documentation License

Met de uitverkoop van de digitale DAB band aan de Noorse multinational Norkring onder media minister Geert Bourgeois (N-VA) in 2008 verspeelde Vlaanderen een belangrijk deel van haar  soevereiniteit over de digitale ether. Door een uitspraak van de regulator kan daar mogelijks verandering in komen. We belden met Karin Brouwers (CD&V) die het dossier opvolgt.

De  uitrol van de digitale radio gebeurt in stilte maar gaat onverminderd voort: mediagroepen werden verplicht om op DAB+ uit te zenden, DAB+ radio’s zijn nu ook verplicht in nieuwe auto’s en vanaf 2023 moeten alle verkochte radio’s een DAB+ ontvanger hebben. De lokale zenders bleven echter uit beeld, en het zag ernaar uit dat die tegen 2025 zouden achtergelaten worden op een onbeluisterde FM-band. Maar nu lijkt er toch iets te bewegen.

Norkring

In tegenstelling tot de FM-licenties worden DAB-zendvergunningen niet bijna-gratis toegekend aan zenders met een dossier, maar worden ze verkocht door  monopolist Norkring die de Vlaamse DAB-banden in handen kreeg in 2008. Enkel de publieke omroep ontsnapte aan de privatisering, de VRT kreeg de ‘MUX 12A’ band toebedeeld. Verplicht door de overheid zijn de mediagroepen en de ketenradio’s ondertussen ook via DAB+ gaan uitzenden, maar voor lokale radio’s blijft DAB+ onbereikbaar duur door het commercieel model.

Enkele weken geleden werd het beheer van Norkring over een deel van de DAB-band, de zogenaamde ‘MUX-10’, echter door de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) ingetrokken omdat Norkring die niet gebruikte. De schorsing kwam er  blijkbaar pas na een klacht van concurrent Broadcast Partners, en  niet op initiatief van de regulator zelf.

DAB+ band met mux-10

Dalle: ook de kleintjes 

Op 11 februari vroeg Karin Brouwers (CD&V) aan minister Dalle (CD&V) of die vrijgekomen ruimte niet kan gebruikt worden voor de lokale zenders, en het antwoord was positief.

Karin Brouwers: “De minister zou binnen enkele maanden een beeld willen  krijgen van wat de mogelijkheden zijn, wat er allemaal op zou kunnen en onder welke voorwaarden, en aan een proefproject. Op langere termijn denkt hij aan het uitrollen van een DAB+ frequentieplan voor lokale radio en aan een decreetswijziging.”

“Er zijn twee opties als het over het verdelen van frequenties gaat: veilingen, of een schoonheidswedstrijd waarbij de toekenning van een vergunning gebeurt op basis van en dossier. Het is op die laatste manier dat de FM-band verdeeld wordt. Wij vinden het systeem van veilingen niet ideaal, en zeker niet voor kleine spelers.”

“De DAB+-plannen met het MUX-10 kanaal zijn wel onder enig voorbehoud, aangezien Norkring nog bij de Raad van State in beroep kan gaan.”

Franstalig België gidsregio

Bij Radiovisie hebben ze ondertussen al de denkoefening gemaakt en gekeken hoe lokale DAB zou kunnen geïmplementeerd worden. Franstalig België staat nog een stuk verder. Daar is het beleid in eigen handen gehouden en wordt een slimme politiek gevoerd van ondersteuning van gemeenschapszenders door de grote commerciële spelers. Het resultaat is een rijker aanbod en een DAB+ erkenning voor 66 lokale stations in Wallonië en 11 in Brussel, inclusief Radio Panik. De eerste  lokale Franstalige zenders gaan waarschijnlijk al in maart de ether in.

0 Comments on “Lokale radio dan toch op DAB+?”

Leave a Comment