Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Groot-Britannië dreigt met uitbreiding kernwapenarsenaal

Share

foto: Will Haigh, UK MoDefence, via wikipedia

Groot Brittannië dreigt ermee haar kernwapenarsenaal te vernieuwen en uit te breiden. “Een schending van het non-proliferatieverdrag” aldus Ludo De Brabander van Vrede vzw.

Ludo De Brabander: “Momenteel heeft Groot Brittannië 180 kernkoppen. Premier Boris Johnson kondigde aan dat aantal te willen uitbreiden naar 260. Groot Brittannië heeft vier (nucleaire) Vanguard-duikboten die de Britse kernwapens dragen. In 2016 stemde het parlement voor de vervanging van die boten. Terzelfdertijd was er ook een plan om het Trident-kernwapensysteem te vernieuwen. Elke Trident-raket kan vier kernkoppen dragen. Het Trident-systeem is met de hulp van de VSA ontwikkeld. De raketten zelf zijn gebouwd door Lockheed-Martin, de kernkoppen hebben de Britten grotendeels zelf ontwikkeld en ze worden gebouwd in Aldermaston waar in de jaren ’50 de eerste anti-kernwapenbetogingen werden gehouden. Ook de  duikboten assembleren ze zelf, die liggen in Faslane, in Schotland.”

“De Britse plannen zijn in strijd met het non-proliferatieverdrag dat niet alleen de bedoeling had om de verspreiding van kernwapens tegen te gaan, maar ook om de kernwapenarsenalen van bestaande kernwapenstaten af te bouwen. Artikel VI van het NPV zegt dat onderhandelingen moeten getart worden om ‘op  een vroege datum’ tot ontwapening te komen. Er kan gediscussieerd worden over wat ‘een vroege datum’ betekent, maar er kan in elk geval geen sprake zijn van een uitbreiding van het aantal kernwapens.  Ooit had Groot Brittannië 500 kernkoppen en bij de afbouw on het verleden stelde het land telkens dat ze dat deden ‘in overeenstemming met het non-proliferatievedrag’. Nu ze er nieuwe bij willen bouwen is dat blijkbaar ook in overeenstemming met het NPV. Met andere woorden, het NPV heeft geen enkele impact op wat Groot-Brittannië doet.”

“Bijna 80% van de Britse bevolking wil de kernwapens weg maar in het politiek halfrond is dat blijkbaar niet zo. De Tories stemmen voor de kernwapens en Labour is verdeeld. Tony Blair wilde de kernwapens in 2006 al vervangen.”

“De Britse regering stelt dat de situatie nu veranderd is na het vertrek uit de Europese unie. Doordat het buitenlands beleid niet langer gekoppeld zou zijn aan dat van de EU was een  herziening nodig. Dat gebeurde in een rapport dat verwijst naar het koloniaal verleden van het land: ‘Global Brittain in a Competitive Age’. In het document wordt verwezen naar ‘de dreigingen’ door Rusland en China.  Dat soort argumenten wordt niet in het NPV vermeld  als reden om het verdrag niet na te leven.”

“Eigenlijk overtreden alle kernmachten het NPV want ze hebben allemaal een nucleair programma; wel is het onduidelijk in welke mate ze hun arsenaal uitbreiden. De Chinezen hebben ongeveer 300 kernwapens en ze willen die moderniseren, maar het is niet geweten of ze kerkoppen zillen bijbouwen. Kernwapensarsenalen zijn zeer dure systemen. De vervanging van de Britse duikboten zal 31 miljard kosten. Met de kost  van de nieuwe raketten en de kernkoppen erbij zou gans het programma over 35 jaar 200 miljard pond kosten. Het Amerikaans programma om de Minuteman-raketten te vervangen kost 100 miljard dollar.”

“Frankrijk is de enig overblijvende nucleaire macht van de Europese Unie en investeert zwaar in de ‘Force de Frappe‘.  De nucleaire component vertegenwoordigt 10% van het Frans defensiebudget. Het debat moet nog gevoerd worden maar een scenario dat voorligt in verband met de Franse kernwapens is dat ze zouden ten dienste staan van een Europees denesiebeleid. Het zou dus kunnen dat we ooit van de Amerikaanse atoombommen in Kleine-Brogel afgeraken, en dat die vervangen worden door Franse.  Voorlopig is er geen sprake van een uitbreiding van het aantal Franse kernwapens, wel van vernieuwing. “

0 Comments on “Groot-Britannië dreigt met uitbreiding kernwapenarsenaal”

Leave a Comment