Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Chapel-project: groen licht van stadsbestuur.

Share

RUP 2060, Antwerpen.be

Aan de lijn  Kurt Dutré van buurtgroep Kistenmaeckers (Borgerhout) voor een update over het ‘Chapel’ project. Het project kreeg groen licht van het stadsbestuur. De buurtbewoners zeggen dat ze niet gehoord werden.

Het project zal niet alleen het oude klooster in de Kerkstraat renoveren en tot woningen omzetten, ook de garageboxen tussen de Kistenmaeckersstraat en de Helmstraat worden tot woningen omgebouwd.

“We zijn blij dat het oude klooster gered is, maar de buurt heeft een acuut gebrek aan groen en diensten zoals  scholen, dokters, kinderdagverblijven … en kan daarom 100 nieuwe bewoners niet dragen. We verwachten ook mobiliteitsproblemen, omdat alle auto’s naar de nieuwe grote parkeergarage zullen moeten via de Kistenmaeckersstraat.”

De bewonersgroep tekende bezwaar aan tijdens het openbaar onderzoek maar dat werd verworpen, vooral omdat het project niet in strijd was met het RUP.

Kurt Dutré: “In 2018, kort voor de verkiezingen, verzekerden de politici ons dat lokale aanpassingen aan het RUP mogelijk zouden zijn. Daar is dus niets van terecht gekomen, want in april heeft het college carte blanche gegeven. Tot onze verwondering, want nog kort voor de goedkeuring hebben  Tom Meeuws (sp.a/’Vooruit’) en het kabinet van Claude Marinower (Open VLD) ons ontvangen. De sympathie was groot en men ging het onderzoeken. N-VA (bevoegd schepen Annick De Ridder) wilde ons niet ontvangen.”

“We hebben ook met de Stadsbouwmeester en de Welstandscommisie contact gezocht, en zijn op redelijk brutale manier afgescheept. Telefoons werden niet opgenomen en toen we toch bleven aandringen maakte men ons duidelijk dat de Welstandscommissie er niet is voor buurtbewoners maar voor bouwheren.”

De buurtgroep zag een verdere procedureslag niet meer zitten en besloot om geen beroep aan te tekenen tegen het project bij de provincie, ondanks de blijvende bezwaren. Enkele individuele bewoners hebben dat echter wel gedaan. “Het beroep van de individuele bewoners geeft ons inspiratie om ons weer te verenigen en de krachten te bundelen.”

Link: uitzending februari in de Kerkstraat

0 Comments on “Chapel-project: groen licht van stadsbestuur.”

Leave a Comment