Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Israël: het failliet van de zionistische linkerzijde

Share

foto: David Shankbone via wikipedia (creative commons)

Lior Volinz is een Joods-Israëlische onderzoeker aan de ULB.   Hij bezocht zijn familie in mei tijdens de laatste opflakkering van geweld. We bellen hem voor een update.

SJEIK JARRAH

Lior Volinz: “Het bombarderen van Gaza is gestopt, maar de situatie is er nog altijd zeer slecht. In de Sjeik Jarrah-wijk van Oost-Jerusalem (Palestina) blijven de uitzettingen doorgaan, met de steun van de Israëlische  justitie. Dit is allemaal compleet illegaal volgens het internationaal recht, en het hof in Den Haag is ook geleidelijk aan een zaak aan het opbouwen hiertegen. Israël heeft verschillende wetten gecreëerd om de uitzettingen van Palestijnen mogelijk te maken: zo is er een  wet die toelaat om de eigendommen van gevluchte Palestijnen te confisqueren. Tezelfdertijd is het wel mogelijk voor  buitenlandse Joodse kolonisten om eigendom te laten bezetten op basis van het feit dat die in de 19de eeuw in handen waren van niet gerelateerde Joodse families. De kolonisten worden ook gesteund door kolonistenorganisaties in de VSA en Rusland, waarvan de geldstromen via fiscale paradijzen in de Caraïben stromen. Het uiteindelijk doel is om Oost-Jeruzalem vol te zetten met Israëlische nederzettingen en zo de vorming van een Palestijnse staat onmogelijk te maken.”

ZIONISTISCH LINKS

Ondertussen is er een regering gevormd zonder Benjamin Netanyahu. Lior Vol ziet weinig reden voor optimisme op korte termijn: “De nieuwe premier Naftali Bennett is een extreemrechtse homofobe ultranationalist die opeenvolgende verkiezingen gewonnen heeft met haatcampagnes waarbij zijn medewerkers opriepen tot geweld tegen Palestijnse burgers.”

“Maar uiteindelijk tonen deze verkiezingen het failliet aan van de zionistische linkerzijde: het enig doel van zionistisch links was om van Netanyahu af te geraken. Om dat te bereiken werd zelfs Naftali Bennett bijna blindelings gesteund.”

“De linkerzijde praat niet over de bezetting, over wat er moet gebeuren met de Westelijke Jordaanoever, met Gaza en met de vluchtelingen. Bijna de volledige Joods-Israëlische bevolking gaat akkoord met het huidige beleid tegenover de Palestijnen. Ik vermoed dat dat te maken heeft met de media maar ook komt doordat er een gevoel heerst dat het beëindigen van de bezetting hen niets zou opleveren. Ondanks de bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de blokkade van Gaza blijft Israël namelijk steun krijgen van het Westen en gaat de integratie in Europa gewoon door. De bezetting en de blokkade zijn irrelevant geworden.”

“Ik ben dus niet optimistisch, maar hoop toch dat er, nu Netanyahi weg is, een nieuwe impuls komt om tegen de Israëlische bezetting en tegen de racistische wetten te strijden, want op de lange termijn is het onhoudbaar om te leven met een (Palestijnse) bevolking voor wie Israël  alleen staat voor onderdrukking,  muren en geweren.”

0 Comments on “Israël: het failliet van de zionistische linkerzijde”

Leave a Comment