Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

PFOS: de normen tellen

Share

foto: leen

We overlopen enkele elementen van het PFOS dossier met Tom Cochez van Apache.

 • De deal waarbij 3M grotendeels vrijgesteld wordt van de saneringskost buiten de eigen site en het miljoen euro dat door het bedrijf gespendeerd is voor de sanering van de site staan in contrast met de 225 miljoen aan winst die 3M België het afgelopen decennium aan de aandeelhouders uitkeerde.
 • Het akkoord tussen BAM/Lantis en de overheid beperkt de kost voor vervuiler 3M voor het afgraven van de 5 miljoen kubieke meter zwaar vervuilde grond tot een symbolische 75 duizend euros. De overheid zal 63 miljoen betalen.
 • In 2017 bleek uit metingen die BAM/Lantis liet uitvoeren in de Oosterweel-werfzone op linkeroever opnieuw dat er een probleem was van vervuiling. Het probleem werd echter onderschat doordat de normen te soepel waren. ‘Opnieuw’ want het was al veel langer geweten dat er een PFOS probleem was.: Al in 2004 bleken de muizen rond blokkersdijk vergiftigd te zijn.
 • Het stuurcomité van Lantis  wordt bemand door de vice premiers van de Vlaamse regering, de minster van Openbare Werken, de Antwerpse Haven- en Mobiliteitsschepenen, de Antwerpse burgemeester. Iedereen was dus op de hoogte. Van de negen zitjes zijn is er één bezet door CD&V, twee door VLD en 6 door N-VA. Lantis is dus wat men een ‘N-VA boite’ noemt.  De partij probeert de bal richting OVAM te schuiven dat dan eerder een CD&V-boite zou zijn.
 • De normen tellen:
  • In Dordrecht werd vastgelegd dat grond met meer dan  op 0,9 microgram (μg) PFOS per kilogram (kg) grond niet mag vervoerd worden.
  • Lantis mag grond tot  70μg/kg grond opgraven en ter plaatse verwerken.
  • Al wat tot 8μg/kg PFOS bevat mag BAM/Lantis laten afgegraven en vervoeren. Het idee is om die vervuilde grond in de Boomse kleiputten te dumpen.
  • Er is onduidelijkheid over wat zal gebeuren met de vervuilde grond die  8 tot 70μg/kg PFOS bevat. Lantis mag grond tot  70μg/kg grond opgraven en ter plaatse verwerken.
  • Enkel de zwaar vervuilde grond met meer dan 70μg/kg vervuiling wordt ingepakt en afgedekt.
 • Politici verwijzen naar een ontwerpnorm van OVAM van 2020 waarvan ze ondertusen weten dat die achterhaald is.  Een rapport van het EFSA  concludeert dat veel strengere normen nodig zijn.   Met weet dus dat de normen waaraan Lantis moet voldoen te soepel zijn en toch worden ze niet verstrengd.
 • In het PFOS dossier speelt de  Antwerps schepen Koen Kennis een belangrijke rol: behalve schepen is hij ondervoorzitter van Lantis, lid van het stuurcomité van Lantis, was lang bestuurder bij het VITO. Zijn voormalige kabinetchef Bart Van Camp is voor Ben Weyts gaan werken en is nu verantwoordelijk voor communicatie bij BAM/Lantis. De band tussen Van Camp, Kennis en Bart De Wever gaat terug tot hun studententijd en ze alle drie in studentenclub  KVHV zaten.

0 Comments on “PFOS: de normen tellen”

Leave a Comment