Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Wooncrisis in Gent. De Sint-Bernadettewijk: grove borstel of gefaseerde aanpak?

Share

foto’s: RC

Enkele jaren geleden leidde de slechte toestand van het Gents sociaal woonbestand tot een politiek schandaal. Het stadsbestuur heeft van de sanering een prioritiet gemaakt maar in de bedreigde Sint-Bernadettewijk vinden ze dat er teveel met de grove borstel gewerkt wordt.

Simon Clement maakt een documentaire over de wooncrisis in Gent en kwam zo terecht bij de Bernadettewijk: “Na een Pano-reportage werd de Benadettewijk als ‘schimmelwijk’ gebrandmerkt. Het gevolg is dat men nu de ganse wijk wil slopen zonder rekening te houden met het sociaal weefsel. Hoogbejaarden zouden gedwongen worden om te verhuizen en in het verleden is al gebleken dat mensen die moesten verhuizen nietgoed begeleid werden. De vraag is dus om de sloop of renovatie in fases te laten gebeuren. De dienst monumentenzorg zal ook negatief advieren tegen de sloop omdat de wijk architecturele waarde heeft maar de stad zal daar zo goed als geen rekening mee houden.”

“We stellen ook vragen bij de planning: het enige dat duidelijk is, is dat men de mensen weg wil maar er zijn nog geen bouwplannen, geen sloopvergunning, zelfs nog geen masterplan. Men belooft dat de mensen zullen kunnen terugkeren maar er worden geen garanties gegeven.”foto: RC

Ondertussen geraakte Clement ook betrokken bij een actiegroep die tegen de afbraakplannen ageert: “Afgelopen dinsdag kwam de zaak voor op de gemeenteraad en werd er gestemd over een voorstel dat we konden indienen dankzij een petitie. We vroegen onder andere  een renovatie per blok en een halt aan de uitverkoop van landbouwgrond. We kregen veel lof maar uiteindelijk klopte de politiek zich op de borst voor het feit dat ze haar eerder standpunt niet veranderde. De bevoegde Schepen Tine Heyse (Groen) zegt dat het beleid gevoerd wordt door WoningGent, wat toch  eigenaardig is aangezien de stad 99% eigenaar is van WoningGent en de raad van bestuur van WoningGent is volledig gepolitiseerd.”

0 Comments on “Wooncrisis in Gent. De Sint-Bernadettewijk: grove borstel of gefaseerde aanpak?”

Leave a Comment