Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Dag 57: gesprek met één van de hongerstakers

Share

foto: leen

We bellen met één van de 470 Brusselse hongerstakers. Hij kwam in 2005  vanuit Nepal naar België, werkt  al meer dan 10 jaar in de horeca en heeft ook vrouw en schoolgaande kinderen in België. Door de Corona-pandemie verloor hij zijn werk en werd zijn situatie uitzichtloos waardoor hij uiteindelijk besliste om tot de hongerstaking over te gaan. “Ik vroeg tweemaal asiel aan en kon gedurende die periode legaal werken.  Ik heb toen een koksopleiding gevolgd. Vijf keer heb ik een aanvraag tot regularisatie gedaan op basis van artikel 9bis en ook om verder te kunnen werken op basis van de regels rond economische migratie maar allemaal tevergeefs. Mijn collega’s en ik zijn in de illegaliteit moeten blijven werken, werken hard,  worden slecht betaald en hebben geen sociale rechten.  Ik ben zestien jaar weg uit Nepal, ben daar een vreemdeling, niemand wacht daar op mij.   De toestand van veel van de andere mensen hier is zeer gelijkaardig.”

De overheid will een precedent vermijden en weigert daarom om groepsregularisatie toe te kennen aan de Brusselse hongerstakers. Het lijkt erop dat de strategie van de overheid er vooral op gericht is om de onderhandelingspositie van de san-papiers te verzwakken door groep te breken.

De hongerstaker: “Wij willen praten met de overheid, maar hoe moeten we dat doen? Ze willen niet tot bij ons komen en vragen dat we naar hen gaan. We zijn hier als groep en willen niet afzonderlijk tot bij hen gaan,  dat zou de actie ook breken. ”
“We hebben ons gezin, onze kinderen, hier. We maken deel uit van dit land, houden ervan, willen geen sociale bijstand en vragen alleen om hier legaal te kunnen werken. De huidige toestand is onhoudbaar: Verschillende mensen hebben al zelfmoord gepleegd en ieder moment kunnen er mensen sterven tengevolge van de hongerstaking. Het enige dat de overheid doet is hetzelfde riedeltje herhalen dat we moeten opgeven, maar we gaan niet opgeven. Artikel 9bis laat toe om onder bepaalde omstandigheden tot regularisatie over te gaan. Welke omstandigheid moet er zijn om die stap te zetten?”

0 Comments on “Dag 57: gesprek met één van de hongerstakers”

Leave a Comment